FOTO: null

Nesuglasice u vezi sa visinom naknade za minuli rad za zaposlene u javnom sektoru RS još nisu otklonjene i vjerovatno neće ni biti do sjednice Narodne skupštine RS s obzirom na to da su Vlada i sindikat ostali na zadnjim pozicijama.

Vlada je i dalje pri zadnjoj ponudi da budu određene dvije grupe sa različitom stopom naknada, ali je sindikat odbacuje uz poruku i poručuju da će svoje nezadovoljstvo iskazati na protestima za dva dana kada poslanici budu vodili raspravu o ovoj temi.

Iz Vlade poručuju da su otvoreni za razgovore sa sindikatima sve do četvrtka za kada je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će poslanici razmatrati prijedlog budžeta RS za 2017. godinu i program ekonomskih reformi.

- Naše opcije su i dalje na stolu. Vlada je ponudila sindikatu da se minuli rad obračunava po koeficijentu od 0,3 odsto za radnike koji imaju do 25 godina radnog staža, a onima sa više godina staža po koeficijentu 0,4. Možemo da razgovaramo sve do četvrtka kada će se o budžetu voditi rasprava u Narodnoj skupštini. Na predstavnicima radnika je da odluče da li će da prihvate naše opcije ili neće. Spremni smo da razgovaramo i sa svim ostalim socijalnim partnerima - rekao je  potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

Sindikati ističu da je neminovno da će doći do smanjenja minulog rada sa sadašnjih 0,5 odsto, ali i da oni to ne mogu spriječiti već samo iskazati nezadovoljstvo.

- Vlada nam nudi smanjenje plata. Nema mnogo razlike između koeficijenta 0,3 i 0,4. Razlika je skoro neprimjetna i samo stvara podjelu među zaposlenima. Pristali mi ili nepristali, Vlada će na kraju uraditi po svome. Ne možemo mi spriječiti 42 poslanika da dignu ruku uvis - kazao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

Zbog toga će, dodaje on, zajedno sa još tri granska sindikata mirnim protestima u četvrtak, na dan usvajanja budžeta, izraziti nezadovoljstvo.

- Protestima će se pridružiti sindikati uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa, a mislim da će nas podržati i članovi Sindikata zdravlja i socijalne zaštite RS. Naše pravo na proteste je legitimno i legalno i za to smo dobili i odobrenje Centra javne bezbjednosti Banjaluka - rekao je Gnjatić i dodao da na proteste neće izaći samo ako Vlada povuče odluku o smanjenju minulog rada.

Predsjednik Sindikata zdravlja i socijalne zaštite Milenko Granulić naveo je da će se pridružiti protestima.

- Vlada radi šta hoće i mi tu ništa ne možemo. Kroz hitnu proceduru usvaja i donosi ključne dokumente i mi tu ništa ne možemo promijeniti  - kazao je Granulić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je sindikalno Predsjedništvo dalo podršku borbi protiv smanjenja plata.

- Vlada u obje opcije ne nudi ništa osim smanjenja plata korisnika budžeta. Za nas je prihvatljivo samo da nema smanjenja plate - ponovila je Mišić.

Predstavnici Vlade juče su u održali konsultacije o budžetu za 2017. godinu sa predstavnicima poljoprivrednika. U Vladi su ponovili da je prioritet izmirenje obaveza poljoprivrednicima iz ove i redovnija isplata podsticaja tokom 2017. godine. Na sastanku je ponovljeno da je agrarni sektor jedan od strateških i da pomoć ratarima neće izostati.

Đokić

Ministar industrije, rudarstva i energetike RS Petar Đokić rekao je da prilikom usvajanja budžeta uvijek ima onih koji žele da uzmu više novca iz kase.

- Budžet moramo uskladiti sa realnim mogućnostima. Naši izvori finansiranja nisu takvi da možemo ispuniti sve želje, ali se trudimo da imamo budžet kojem svake godine obezbjeđujemo blagi rast i da razvijamo podršku građanima. Ovo nije ništa novo u odnosu na prethodne godine - rekao je Đokić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )