FOTO: rtrs

Prema projekcijama prije pandemije, Republika Srpska bilježila je stabilan ekonomski rast i do 5 odsto. Ekonomski stručnjaci smatraju da će oporavak najviše zavisiti od brzine oporavka spoljnotrgovinskih partnera Srpske i kretanja pandemije.

ako je u budžetu Srpske 200 miliona manje prihoda od predviđenih u 2020. godini - zbog Vladinih mjera za zaštitu radnih mjesta i kupovne moći stanovništva nije se desio nagli pad prosječne plate i masovno otpuštanje radnika.

Vlada je i lokalnim zajednicama pomogla sa više od 30 miliona maraka, a novi vid pomoći privrednicima biće obezbijeđen i kroz Garantni fond, kojim Vlada garantuje 50 odsto kredita koji dobija privredni subjekat.

- Ovih dana ćemo isplatiti 20 miliona KM za subjekte koji su na indirektan način trpili štetu, ko nije mogao da nabavi sirovinu, ili nije mogao da otpremi svoj proizvod - pojašnjava Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ohrabruje i podatak da je Poreska uprava Republike Srpske u junu zabilježila rast naplate javnih prihoda od 6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći rast od 32 odsto je u naplati poreza na dobit, a najveće smanjenje kod poreza na nepokretnost: "Poreska uprava Republike Srpske je u junu mjesecu ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 217,23 miliona maraka, što je za oko 11,6 miliona maraka ili šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna godina u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave Republike Srpske."

Prije pandemije, svi indikatori ekonomske aktivnosti od kretanja BDP-a, visine plate, kretanja zaposlenosti bili su pozitivni i imali su stabilan rast od 3,5 – 5 odsto što je davalo optimizam i za veći ekonomski napredak Srpske.

Pojavom pandemije kriza je prisutna na strani i ponude i potražnje u cijelom svijetu, smatraju ekonomisti.

- Ako oporavak u zemljama ključnim ekonomskim parterima bude brži, odnosno taj oporavak krene u drugoj polovini ove godine i nastavi se u narednoj godini, u smislu vraćanja u normalne tokove, tada se može očekivati da godina završi sa padom BDP-a između 3,5 do 5 odsto - kaže Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Više od 70 odsto domaće spoljnotrgovinske razmjene vezano je za zemlje koje su pogođene virusom korona - Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku.

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku izvoz od januara do maja je bio manji za oko 196 miliona, u odnosu na isti period prošle godine. Pao je i uvoz, i to za 11,7 odsto.

Pojedina preduzeća, poput fabrika obuće i odjeće već imaju najave poslovnih partnera iz zapadne Evrope o smanjenju ugovorenih kvota izvoza robe i gotovih proizvoda.

- Ono što nas ohrabrujejeste to da većina velikih preduzeća koja zapošljavajuveliki broj radnika nije prestala da radi i da i dalje imaju narudžbe, te da i nije bilo smanjenja plata u vrijeme vanrednog stanja - istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Ekonomisti ističu da su projekcije velika neizvjesnost, ali je dobro što su one napravljene.

Za razliku od makroekonomskih analitičara iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, smatraju da će pad prihoda u ovoj godini biti veći od 284 miliona maraka, ali da će do oporavka doći prije procijenjenog kraja 2022. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )