FOTO: null

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom izjavio je da se vlast na nivou BiH prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi odnosi diskriminatorski, a da, s druge strane, favorizuje Islamsku vjersku zajednicu i Rimokatoličku crkvu.

"To je žalosno i to treba reći. Odnos vlasti BiH predstavlja političku i državnu diskriminaciju. Njihov pristup prema SPC je negativan i on se nastavlja i predstavlja produžetak komunističkog odnosa, pa i onog ratnog i poratnog. Mi smo za njih - ne toliko bitni", rekao je vladika Hrizostom.

On kaže da kao episkop, koji je u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj već godinu i po dana, nikada nikoga nije vidio iz vlasti BiH, niti su se oni ikada interesovali za Eparhiju.

"To je jako ružno, a oni nemaju čak ni resorno ministartvo koje bi bilo neka spona, neka saradnja BiH i vjerskih zajednica. Za razliku od Islamske vjerske zajednice u Sarajevu i Rimokatoličke crkve gdje je, koliko vidimo, saradnja neprestana, nas, odnosno SPC, po njima nigdje nema", ističe vladika Hrizostom.

On pitanje vraćanja SPC-u zgrade Bogoslovije u Sarajevu vidi kao problem koji se godinama "vuče", te podsjeća da su postojale razne intervencije da to bude riješeno.

"Postojale su razne intervencije i visokog predstavnika, međunarodne zajednice i drugih, ali se ništa nije promijenilo. To je samo svjedočanstvo kako je nama u Federaciji BiH /FBiH/. To je i svjedočanstvo šta zvanično Sarajevo misli o nama, kako se odnosi prema srpskom narodu i srpskoj crkvi, i o pravu srpskog naroda u Sarajevu", rekao je vladika Hrizostom i naglasio da govori i misli, prije svega, na vlast u ovom gradu.

On je naglašava da je sva imovina vraćena Rimokatoličkoj crkvi, a da je Islamskoj zajednici dato i više nego što je imala.

"Dali su im sve što su htjeli, a nama ne daju ni ono što je naše. Sve to rade pred očima cijele svjetske javnosti, što opet govori da su ti ljudi, koji pričaju o demokratiji i ljudskim pravima, zapravo demagozi, ne govore istinu, obmanjuju cijeli svijet, a naši umjesto da se stalno potencira ono što je naše - ćute i klimaju glavom", rekao je vladika Hrizostom.

On je podsjetio i da je "najmanje srpsko važno", kao i na riječi Spasitelja da je važna i jedna jota, "jer kad se izbaci ili promijeni sve se obezvređuje".

"Važno je i najmanje slovo, riječ, jedna jedina, jedna tačka je bitna, a kamoli njihovi postupci koji su na teret i štetu SPC u FBiH", zaključio je episkop zvorničko-tuzlanski.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )