FOTO: null

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, za "Novosti", o položaju našeg naroda: Još je aktuelno uverenje da je Federacija "njihova". Urađen je projekat pravoslavne gimnazije u Bijeljini

ETNIČKO čišćenje Srba u Federaciji se nastavlja. U ratu je to bilo oružjem i nasiljem, a danas politikom nacionalizma i šovinizma. Žalosno je da naši političari o tome ćute i da se ne bore za pravo na održivi povratak Srba u FBiH - ocenjuje u izjavi za Novosti , episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

On navodi i da sveštenstvo i monaštvo SPC u pojedinim delovima Federacije BiH svakodnevno trpe razne oblike diskriminacije i omalovažavanja, a neretko i pretnje.

- Naši hramovi u federalnom delu eparhije često su meta napada, skrnavljenja, provala i krađa. I položaj naših vernika u ovom delu eparhije je veoma teško. Uzrok tome je diskriminacija na nacionalnoj, verskoj i poslovnoj osnovi - kaže episkop Hrizostom.

Sedište ove eparihije je u Tuzli, a pod njenim okriljem su i Maglaj, Tešanj, Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Olovo, Kladanj i Živinice. Episkop navodi da je ima izuzetaka i dobrih primera, a posebno kada je u pitanju grad Tuzla.

- Međutim, još je aktuelna političko-ratna psihologija da je Federacija "njihova"! A, to znači: šta će Srbi u Federaciji. Istovremeno, nosiocima te i takve ratno-političke "filozofije" puna su usta priče o povratku, ali samo muslimana i Hrvata u RS, ali ne i Srba u Federaciju - kaže episkop. - Mi činimo sve da se stanje promeni nabolje kako bi se živelo sasvim normalno i prirodno i sa muslimanima a sa Hrvatima.


GIMNAZIJA

Vladika Hrizostom zadovoljan je učinkom koji ostvaruje nastava veronauke u osnovnim školama, ali je, dodaje, "normalno i da se uvek može više i bolje".

- U Bosni i Hercegovini, u oba njena entiteta i Distriktu Brčko veronauka je obavezni predmet i svi učenici je pohađaju - kaže episkop Hrizostom.

Upitan kako stoje stvari što se tiče Pravoslavne gimnazije u Bijeljini, sagovornik "Novosti" kaže da je urađen projekat i u toku je pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti.


POŠTUJEMO VLAST

Crkva kao Bogočovečanska institucija za opšte dobro svih vernika i građana treba da ima uvek dobre i korektne odnose sa demokratski izabranim vlastima, jer one su izraz slobodne volje naroda koji ih glasanjem dovode na vlast. Dakle, mi nastojimo sveukupnim delovanjima da izgradimo što bolje odnose sa demokratski izabranim lokalnim i republičkim vlastima. Poštovanje vlasti je pedagoška obaveza Crkve - kaže episkop zvorničko-tuzlanski.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )