FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom izjavio je danas da je egzodus Srba sa područja Sarajeva 1996. godine bio herojski čin osvajanja slobode i prava da srpski narod živi u slobodi.

Nakon parastosa poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koji je služen ispred spomenika braniocima u porti manastira Svete Petke u Bijeljini, vladika Hrizostom je rekao da ovo istorijsko događanje i nakon 20 godina budi empatiju za fizičke i duhovne patnje koje su učesnici egzodusa podnijeli. 

"Hrabro ste odbranili ognjišta i zavičaj, a oteli su vam ga za zelenim dejtonskim stolom. Zato smo ovdje danas da kažemo jedno veliko hvala u ime srpstva i svetosavlja, zbog kojeg ste sve svoje žrtvovali", istakao je vladika Hrizostom. 

Prema njegovim riječima, egzodus Srba iz odbranjenog zavičaja jedinstven je u istoriji i obavezuje sve da iskažu poštovanje za beskompromisnost sarajevskih Srba da se sačuva i osvoji sloboda koja nema cijene. 

"Samo ovakvo opredjeljenje kojim su nas zadojili knez Lazar i kosovski junaci moglo je da vas odvoji od zavičaja", ocijenio je episkop Hrizostom. 

On je sa istorijske distance od 20 godina rekao da se možda moglo dogoditi i drugačije, ali da treba poštovati odluku srpskog naroda o kojoj će suditi istorija. 

Episkop Hrizostom pozvao je srpski narod da pamti više od 7.000 žrtava datih za odbranu sarajevsko-romanijske regije i današnju slobodu. 

"Dok sam 1996. godine gledao egzodus Srba iz Sarajeva, vaše mukutrpno uspinjanje uz Trebević i probijanje kroz snježne smetove podsjetilo me na mukotrpan prolazak Jevreja kroz Crveno more", rekao je vladika zvorničko-tuzlanski. 

Episkop Hrizostom je naglasio da je egzodus bio prelazak sarajevskih Srba iz neslobode u slobodu i bijeg iz ropstva. 

"Egzodus je jedinstven i po tome što je bio i ostao javni i masovni odgovor na sva nepravedna dejtonska rješenja, a teško je u istoriji naći toliko akumulirane nepravde prema jednom narodu kao što je učinjeno u Dejtonu", ocijenio je vladika Hrizostom. 

Prema njegovim riječima, snaga i karakter ovog otpora zatekla je i iznenadila kreatore takve nepravde. 

"Vi ste sa puno dostojanstva dobrovoljno osiromašili i ostali bez svega materijalnog, da bi se obogatili duhovnim vrijednostima", zaključio je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom. 

Parastosu su prisustvovali delegacija Vlade Republike Srpske koju čine ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, zatim izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i poslanici Parlamentarne skupštine BiH. 

Prisustvovali su i rusko vojno izaslanstvo, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, predstavnici gradova i opština u Srpskoj, boračka i zavičajna udruženja i brojni građani. 

Program obilježavanja 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva nastavlja se Akademijom u Centru za kulturu u Bijeljini u 14.00 časova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )