FOTO: screenshot

Vjernici danas slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika Svete Trojice, koji se još zovu Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

Vladika Grigorije često sa pratiocima na društvenim mrežama polemiše o filozofiji religije, a nerijetko i razbija zablude o čvrsto ukorijenjenim vjerovanjima kod pravoslavnih Srba.
 
Kako je svojevremeno izjavio često dobija pitanja da li smiju da se obavljaju kućni poslovi na crkvene praznike? Da li smije da se uključuje veš-mašina, počisti stan, opegla odjeća? Odgovor glasi: da, smiju.
 
U većini slučajeva, uvjerenje da se ne smiju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se tog dana proslavlja.
 
Ako je uistinu posrijedi poštovanje, onda bi ono trebalo prije svega da se iskazuje odlaskom na liturgiju, molitvom ili, recimo, izbjegavanjem ogovaranja i psovanja, a ne da se svede na puko uključivanje ili neuključivanje veš-mašine.

I ovdje je – kao i u slučaju pogrešnih uvjerenja o kojima sam ranije pisao i govorio – riječ o zamjeni teza i pomjeranju težišta sa suštine na formu.
 
Zaista vjerujem da Bog ne gleda na to ko je šta uključio, isključio ili pomakao. Njega mnogo više interesuje kako se odnosimo prema drugima – bližnjima i daljnima, interesuju ga naši osjećaji, namjera i volja", napisao je vladika u opisu objave koju je podijelio na svom Instagramu, a potom u video snimku dodatno potkrijepio primjerima, prenosi ATV.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )