FOTO: null

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije održao je večeras u Bijeljini predavanje ,,Hristos - jedino novo pod suncem,, čime je počeo božićni ciklus predavanja koja organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske.

"Ne nastaje vera iz straha i za verujuće Bog nije strah, nego je sloboda", rekao je vladika Atanasije pred više od 600 posjetilaca koji su ispunili i hol ispred sale Centra za kulturu u kojoj je održano predavanje.

U jednočasovnom obraćanju vladika Atanasije je naglasio da vjera nije samo vjerovanje u besmrtnost duše i čovjeka, nego vjera u vaskrsenje.

"Hristos je proputio naš put i u ovu čađavu planetu unio život i svetlost vaskrsenja", rekao je vladika i simbolično ukrštajući ruke prikazao kako samo ljubav prema Bogu i prema ljudima daju krst, ističući da je svaka od njih sama samo motka.

"Ne živi se samo o hlebu, nego o svakoj reči Božijoj", poručio je vladika Atanasije.

On je u razgovoru sa publikom pozvao sve Srbe da posjete Kosovo, ne samo da bi odnijeli pomoć, nego da bi i svojim prisustvom izrazili podršku čovjeka i prijatelja.

"Izdržaće Srbi i na Kosovu", rekao je vladika Atanasije.

Ovogodišnji božićni ciklus predavanja posvećen je zajedničkoj temi "Rađanje u svjetlu Hristovog rođenja", a prvi put će među predavačima biti i dva ljekara, ginekologa.

Tribine se održavaju u Centru za kulturu "Semberija" svake nedjelje do Božića.

Nakon episkopa Atanasija, predavanja će održati profesor Nenad Babić, Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, profesor Sanja Sibinčić i profesor Dragan Milin.

Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske drugu godinu organizuje ovu vrstu predavanja pred božićne i vaskršnje praznike, a dosadašnja predavanja objedinjena su u prvom objavljenom zborniku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )