FOTO: null

Poslanici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj danas su Ustavnom sudu BiH uputili apelaciju za ocenu ustavnosti zakona kojim se 25. novembar u Federaciji BiH slavi ako Dan državnosti BiH

Poslanici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj danas su Ustavnom sudu BiH uputili apelaciju za ocenu ustavnosti zakona kojim se 25. novembar u Federaciji BiH slavi ako Dan državnosti BiH.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković rekao je novinarima u Banjaluci da je taj praznik diskiminatorski za Srbe i da ih dovodi u podređeni položaj.

"Obeležavanju ovog dana ne prisustvuje nijedan srpski predstavnik, pa čak ni oni koji obavljaju funkcije u zajedničkim institucijama BiH", rekao je Višković.

Prema njegovim rečima, 25. novembar se kao Dan državnosti BiH obeležava samo u jednom delu BiH, odnosno u Federaciji BiH, zbog čega je "jasna namera da se na taj način apsolutno isključi jedan konstitutivni narod, odnosno srpski narod, čime se stavlja u diskriminišući položaj".

Višković je rekao da će Ustavni sud BiH osporiti 25. novembar kao Dan državnosti BiH, navodeći da je Ustavni sud BiH, "kao čuvar Ustava i zaštitnik principa konstitutivnosti naroda u BiH, u obavezi da pođednako štiti interese svih naroda, pa time i Srba".

On je podsetio da je ukaz o proglašenju ovog zakona 6. marta 1995. godine potpisao tadašnji predsednik Predsedništva Republike BiH Alija Izetbegović, odnosno pre postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )