FOTO: null

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o prevozu opasnih materija kojim se uspostavlja okvir za njihov bezbjedniji transport u drumskom, željezničkom i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima.

Predloženim zakonskim rješenjem jasnije se definišu nadležnosti prilikom izdavanja odobrenja i kontrole prevoza opasnih materija, unapređuje bezbjednost i zaštita lica koja učestvuju u transportu, kao i zaštita životne sredine, te postiže usklađivanje sa međunarodnim ugovorima i pravnom stečevinom EU u ovoj oblasti.

Novi zakon ima za cilj smanjenje bezbjednosnih rizika u prevozu opasnih materija, kroz uspostavljanje i efektivnu primjenu u praksi provjerenih rješenja, sadržanih u međunarodnim ugovorima iz ove oblasti.

Zakonom se suštinski ne mijenja položaj i osnovne obaveze pravnih i fizičkih lica koji se bave prevozom opasnih materija, ali novi zakonski akt sadrži rješenja sa novim obavezama ovih subjekata koji su na liniji potpunijeg i preciznijeg usaglašavanja sa odgovarajućim odredbama međunarodnih ugovora iz ove oblasti, kao i efikasnije primjene rješenja iz tih ugovora.

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske, a razlozi za izmjene i dopune ovog zakona sadržani su u potrebi realizacije zaključka Narodne skupštine Republike Srpske.

Vlada je odobrila 1.551.190 KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika, a u okviru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Iznos od 1.414.792 KM namijenjen je Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, i to za uplatu doprinosa za 225 radnika iz 174 preduzeća, koji su ispunili uslov za starosnu penziju, a u skladu sa rješenjem Vlade od 14. februara 2014. godine i prijavili su se Fondu po javnom pozivu do 30. novembra prošle godine.

Preostala sredstava iz odluke u iznosu od 136.397 KM namijenjena su Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske za izmirenje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike iz preduzeća Centar za rani rast i razvoj djece iz Bileće, Sportsko-kuturni centar "Brod", "Grafosemberija" iz Bijeljine, "Dalekovod TKS" iz Doboja, "Panafleks" iz Bijeljine, "Autoprevoz Kozarska Dubica", Radio i televizija Istočno Sarajevo, "Famok" iz Kostajnice i Zemljoradnička zadruga "Pelagićevo".

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje biće izmiren u narednom periodu. Za realizaciju ove odluke zadužuje se Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija.

Vlada Republike Srpske utvrdila je, po hitnom postupku, i prijedloge izmjena zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske, MUP–u, oblasti prosvjete i kulture, javnim ustanovama u zdravstvu, javnim službama i organima uprave, prema kojima se osnovna plata uvećava za 0,3 odsto za svaku navršenu godinu staža osiguranja. 

Ovaj set zakona utvrđen je zbog potrebe da se odredbe koje se odnose na uvećanje plate po osnovu radnog staža usklade sa Zakonom o radu.

Vlada je usvojila i Nacrt omladinske politke Republike Srpske za period od 2016. do 2020. godine, koja će biti realizovana kroz pet prioritetnih oblasti - zapošljavanje, aktivno učešće, zdravi stilovi života, izvrsnost i slobodno vrijeme.

U okviru ovih pet prioritetnih oblasti kao strateški ciljevi utvrđeni su unapređenje oblasti zapošljavanja mladih, unapređenje mogućnosti za aktivno učešće mladih, razvijanje zdravih stilova života, osiguranje podrške razvoju izvrsnosti mladih i unapređenje mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju o aktivnostima osnivanja prvog društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u Republici Srpskoj i podržala nastavak aktivnosti Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Skupnom pokojninskom družbom iz Ljubljane u vezi sa osnivanjem prvog društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u Republici Srpskoj.

Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske zaduženo je da, putem Ministarstva finansija, informiše Vladu o potpisivanju novog mandatnog pisma sa navedenim stranama, kao i o toku realizacije pregovora.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da Agenciji za osiguranje Republike Srpske, kao regulatornom i nadzornom organu za oblast dobrovoljnih penzijskih fondova, dostavi usvojenu informaciju.

Vlada je usvojila i Energetski bilans Republike Srpske - plan za 2016. godinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )