FOTO: null

Vlada RS nije dala saglasnost Pravobranilaštvu da pokrene tužbu, odnosno upravni spor, povodom nezakonite objave rezultata popisa stanovništva u BiH, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori tvrde da je Republički zavod za statistiku RS još 15. jula dostavio Pravobranilaštvu predlog tužbe u cilju poništenja nezakonitog Programa obrade podataka popisa stanovništva, odnosno odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića. Međutim, Zavod se ogradio da je Vlada RS o ovom pitanju raspravljala 14. jula i zaključila da je potrebno obaviti dodatne konsultacije.

Takođe, Vlada je Zavodu sugerisala da nema saglasnosti za podnošenje tužbe Sudu BiH, a Pravobranilaštvu je zamoljeno da se dodatno konsultuje s ministrima.

Pravobranilaštvo je to učinilo, obraćajući se Ministarstvu finansija RS, u čija je upravna organizacija Republički zavod za statistiku. Međutim, tražena saglasnost za tužbu nije stigla do zakonskog roka, 18. jula, iako Vlada RS tvrdi da je Jukićev potez bio nezakonit.

Nakon ovoga, Pravobranilaštvo RS nema ovlaštenja da dalje postupa u ovom slučaju. O tome je obavešteno i Ministarstvo pravde RS, a Pravobranilaštvo je u međuvremenu upoznato i sa stenogramom 82. sednice Vlade RS iz kog proizilazi „da nema političke volje za usvajanje sa tužbom u ovoj pravnoj stvari, jer Vlada smatra da treba zauzeti stav na višem nivou i obaviti dodatne konsultacije“.

Bez odgovora

Iz Vlade RS nismo dobili odovor na pitanja zbog čega nije data saglasnost za tužbu i da li to znači da RS definitivno odustaje od pravnog gonjenja u „slučaju popis“.

Poznato je samo da je NS RS usvojila svoj Zakon o objavi rezultata popisa stano

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )