FOTO: null

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluke kojima se do donošenja odluke nadležnog suda obustavljaju dvije odluke načelnika opštine Gradiška - one kojom se poništava obavještenje kojim je pečat Skupštine opštine Gradiška oglašen nestalim i odluke koj

Načelnik opštine kao izvršni organ vlasti nema nadležnosti niti ovlašćenja da donosi odluke koje se odnose na čuvanje i upotrebu pečata drugog organa, u konkretnom slučaju predstavničkog organa jedinice lokalne samouprave, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"Pozivanje načelnika opštine Gradiška na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o pečatima na kojima se temelji odluka načelnika suprotno je ovim zakonima, a posebno pozivanje na član 43 alineja 6 Zakona o lokalnoj samoupravi, budući da je nadležnost za odobravanje izrade pečata povjerena Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, dok u slučajevima nestanka pečata organ čiji pečat je nestao preduzima radnje za prijavu nestanka pečata nadležnom republičkom organu za unutrašnje poslove i oglašavanju u Službenom glasniku Republike Srpske", navedeno je u saopštenju nakon današnje sjednice Vlade.

U konkretnoj situaciji načelnik opštine Gradiška izašao je iz okvira svojih nadležnosti, nezakonito prisvajajući nadležnosti republičkih organa i ovlašćenja Skupštine opštine, odnosno predsjednika Skupštine opštine, ističe se u saopštenju.

"Pored toga, i u situaciji da je pečat čiji je nestanak oglašen, naknadno pronađen isti je u skladu sa zakonom morao biti uništen", navedeno je u saopštenju.

Odluke načelnika opštine Gradiška, dodaje se u saopštenju, donesene su grubim kršenjem odredaba zakona, i ukoliko bi ostale na pravnoj snazi ozbiljno bi ugrozile javni interes i mogle bi nanijeti nepopravljivu štetu organu jedinice lokalne samouprave.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac, kojeg je imenovala nova skupštinska većina sa SNSD-om na čelu, odlučio se na izradu novog pečata nakon što smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Radislav Dončić uporno odbija da obavi primopredaju dužnosti tvrdeći da je njegova smjena nelegalna.

Uporedo sa izradom novog pečata, Grahovac je u "Službenom glasniku Republike Srpkse" objavio nestanak skupštinskog pečata i proglasio ga nevažećim.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, nakon toga, donio je odluku kojom se poništava obavještenje kojim je pečat Skupštine opštine Gradiška oglašen nestalim i novoizrađeni pečat oglašava ništavnim.

Odluke je Latinović objavio objavio u "Službenom glasniku opštine Gradiška" i poručio da ih proslijediti i "Službenom glasniku Republike Srpske".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )