FOTO: Capital.ba

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u „Krajinapetrolu“ i već je dala dozvolu da hrvatska „Industrija nafte – INA“ izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Da INA želi da kupi „Krajinapetrol“ u Vladi znaju već duže vrijeme i kriju to od drugih akcionara, čime ih dovode u neravnopravan položaj.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA-i da započne sa „dubinskim snimanjem“ društva „Krajinapetrol“ te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih.

INA je taj postupak već započela, a sve u cilju određivanja njenih daljih koraka u vezi da udjelom od 9,7 odsto koji ima u „Krajinapetrolu“, uključujući i mogućnost kupovine akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara.

U INA-i su najavili da će nakon skeniranja stanja donijeti odluku i konkretizovati eventualnu ponudu za sticanje akcija.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u “Krajinapetrolu”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

U ovom mjesecu već je zabilježeno značajno trgovanje akcijama „Krajinapetrola“. U ponedjeljak je akcijama ovog preduzeća ostvaren promet od  176.714 KM. Tada su akcije prodate po cijeni od 0,74 KM po akciji.

Trgovanje je zabilježeno i juče u iznosu od čak 2,3 miliona KM. Prodato je 3.505.201 akcija, što odgovara udjelu “Petrobarta”, po cijeni od 0,67 KM po akciji.

Ko su kupci biće poznato nakon što prodaja bude registrovana u Centralnom registru hartija od vrijednosti RS.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

Vladu RS pitali smo kakav je stav po pitanju zainteresovanosti INA-e za kupovinu udjela koji RS ima u „Krajinapetrolu“, ali odgovor do objave teksta nije stigao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )