FOTO: null

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske ni godinu dana nakon uvođenja privremene uprave u „Banku Srpske“, a zatim i njene likvidacije, nije pronašla rješenje za blokiranih skoro 15 miliona maraka sudova u toj banci.

Vlada RS je prije tri godine naredila sudovima da novac sa depozitnih računa prebace u „Banku Srpske“.

Sudovi su novac prebacili na osnovu naredbe ministra finansija RS Zorana Tegeltije od 30. decembra 2013. godine kojom su ukinuti depozitni računi svih sudova u RS i preneseni na račune u „Banci Srpske“.

Nakon što je u „Banci Srpske“ krajem prošle godine uvedena privremena uprava, a ove godine pokrenut i likvidacioni postupak, novac sudova je ostao blokiran zbog čega su oni već godinu dana suočeni sa problemima u radu.

Ministar pravde RS Anton Kasipović, ipak, uvjerava da će rješenje biti pronađeno. Iduće sedmice, prema njegovim riječima, trebalo bi da bude održan sastanak na kojem će pokušati doći do rješenja.

„Jutros sam dobio poziv iz Ministarstva finansija za sastanak na ovu temu. Na taj sastanak, koji planiramo da organizujemo iduće sedmice, biće pozvani i rukovodstvo „Banke Srpske“, predstavnici sudova i Pravobranilaštva RS i pokušaćemo da zajedno nađemo rješenje“, rekao je Kasipović za CAPITAL.

On je istakao da sudovi zbog ove blokade nisu imali ozbiljnih problema u radu s obzirom na to da su imali  prilive na novim računima kod drugih banaka.

„Međutim, postoje ljudi koji imaju svoj novac na depozitnim računima i mi smo dužni da nađemo način da to izmirimo. Nemam informaciju da je bilo bitnih poremećaja u radu sudova, ali to ne znači da temeljno pitanje ne moramo riješiti. Dakle, u narednoj sedmici ću organizovati sastanak i vjerujem da ćemo doći do rješenja“, naglasio je Kasipović.

U sudovima kažu da zbog blokade novca imaju problema sa određenim isplatama.

Okružnom privrednom sudu u Banjaluci u „Banci Srpske“ blokirano je 3,36 miliona maraka što im je, kako kažu, kao i ostalim sudovima stvorilo probleme u radu.

U okružnom privrednom sudu u Bijeljini su za CAPITAL rekli da im je blokirano 322.794 KM koje su stranake uplaćivale u postupcima predujmljivanja troškova vještačenja, troškova izvršnog postupka, kao i za potrebe stečajnog i likvidacionog postupka.

“Zbog blokade tog novca prisutni su problemi u stečajnim i likvidacionim te izvršnim postupcima i to zbog nemogućnosti plaćanja objava sudskih odluka u stečajnim i likvidacionim postupcima, nemogućnosti plaćanja troškova izvršenja u izvršnim postupcima, nemogućnosti vraćanja novca koji nije utrošen a uplaćen je na depozitni račun, kao i zbog nemogućnost isplate nagrade za vještačenja u privrednim sporovima“, rekli su u ovom sudu.

Da problema zbog blokade novca sudova imaju i sami građani potvrđuje slučaj čiatoca CAPITAL-a koji je u dopisu našoj redakciji naveo da je za isti spor dva puta morao da plaća naknadu sudu.

„Pred sudom u Gradišci sam pokrenuo spor u vezi sa uređenjem međe, a prije pokretanja sam morao da platim 400 KM, što sam i uradio. Međutim, nakon toga u sudu su mi rekli da je taj novac u „Banci Srspke“, da je ona u likvidaciji i da moram ponovo da uplatim 400 KM kako bi spor bio nastavljen. S obzirom na to da nisam imao druge mogućnosti taj iznos sam ponovo uplatio, sudija mi je napravio zahtjev za vraćanje novca, ali novac još nisam dobio. Kada nazovem banku upute me na ministarstvo, bez ikakvih daljih smjernica ili informacija“, navodi se u dopisu ovog čitaoca.

Ministarstvo pravde RS je već dva puta za Vladu pripremalo informaciju o depozitnim računima osnovnih, okružnih i okružnih privrednih sudova u kojima su upozoravali na probleme sa kojima se sudovi suočavaju, ali rješenje još nije pronađeno.

Ministarstvo finansija je, nakon uvođenja privremene uprave u „Banku Srpske“, otvorilo depozitne račune sudova u Novoj banci i NLB banci Banjaluka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )