FOTO: null

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o postupku usaglašavanja teksta Strategije o reformi sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godina.

Vlada Republike Srpske opredijeljena je za usvajanje Strategije s ciljem reforme sektora pravde, posebno kada je riječ o finansijskoj pomoći namijenjenoj za realizaciju Strategije na nivou BiH za rad na predmetima ratnih zločina.

Vlada insistira na hitnosti potrebnih radnji za usaglašavanje teksta Strategije i zadužuje Ministarstvo pravde da redovno informiše Vladu o preduzetim radnjama, radi realizacije ovih zaključaka, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sjednici je zadužen ministar pravde da, odmah po konstituisanju izvršne vlasti u FBiH i Savjeta ministara BiH, inicira sastanak sa ministrom pravde BiH, ministrom pravde FBiH, predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH i predsjednikom Pravosudne komisije Brčko distrikta, radi usaglašavanja teksta Strategije, da bi se stvorile pretpostavke za njeno usvajanje u istovjetnom tekstu u Savjetu ministara, vladama oba entiteta, Pravosudnoj komisiji Brčkoh i VSTS-u. 


Saglasnost na plan utroška sredstava

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite na plan utroška sredstava, za period od 1. januara do 31. marta u iznosu od 414.750 KM.

Ova sredstva biće raspoređena ustanovama socijalne zaštite, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na plan utroška sredstava za javnu ustanovu "Vode Srpske" u iznosu od 8.000.000 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada Srpske razmatrala je informaciju o neusklađenosti zakona BiH i Republike Srpske u oblastima sjemena i sadnog materijala, fitofarmaceutskih sredstava i genetički modifikovanih organizama i donijela zaključke koji idu u pravcu potrebe usaglašavanja navedenih zakonskih rješenja. 


 Informacija o strategiji razvoja obrazovanja

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2010. do 2014. godine, kojom je obuhvaćeno predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje. 

"U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja je tokom prethodnog četvorogodišnjeg perioda došlo do značajnog povećanja obuhvata djece, koja su ušla u program pripreme djece u godini pred polazak u školu", navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da se procenat tog obuhvata kretao od 20 do 45 odsto, a Vlada Republike Srpske je za taj program izdvojila više od 860.000 KM. 

U osnovnom obrazovanju uspostavljen je sistem profesionalne orijentacije, te vođenje učeničkog dosijea, a uveden je i prošireni program - produženi boravak i jutarnje čuvanje, kao oblici organizovanog rada sa učenicima u školi prije i/ili nakon realizacije nastave.

"U školama se provodi projekat `Mobilni timovi za podršku inkluzivnom obrazovanju učenika sa smetnjama u psihofizičkom razvoju u redovnim osnovnim i srednjim školama`, a program `Dositej`, koji promoviše interaktivno učenje pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija i ulaganje u vještine 21. vijeka, u primjeni je u 125 od 187 osnovnih škola", navodi se u saopštenju.

Opremljeno je 718 e-učionica, te obučeni nastavnici za primjenu informacionih tehnologija u nastavi.

"U sistemu visokog obrazovanja Republike Srpske u prethodnom periodu su uspostavljene sve relevantne institucije i tijela koja treba da pruže podršku implementaciji reforme visokog obrazovanja u skladu sa bolonjskim principima", navodi se u saopštenju.

Pravni i administrativni okvir u Republici Srpskoj uspostavio je zakonske osnove za provođenje reforme visokog obrazovanja, uz kontinuirano praćenje primjene zakonskih odredbi.

"Bolonjskom deklaracijom promoviše se mobilnost studenata i akademskog osoblja u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja, kao jedan od osnovnih preduslova postizanja međunarodne konkurentnosti evropskog visokog obrazovanja", navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.


Prihvaćena Informacija o realizaciji Strategije razvoja kulture 

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o realizaciji Strategije razvoja kulture Srpske od 2010. do 2015. godine.

Polazeći od ciljeva i prioriteta Strategije, Ministarstvo prosvjete i kulture je od 2010. provodilo brojne aktivnosti unapređenja domaće kulturne scene, mobilnosti umjetnika i približavanju i prilagođavanju evropskim i pravnim instrumentima, te kulturnim tokovima u svakom smislu. 

U okviru razvoja informacionih tehnologija u kulturi Republike Srpske obezbijeđena su sredstva za implementaciju bibliotečko-informacionog sistema "Kobis", kao strateškog projekta Vlade Republike Srpske. 

Na polju međunarodne i regionalne kulturne saradnje, najznačajnije je uvrštavanje Zmijanjskog veza na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva prošle godine, kao prvog nematerijalnog kulturnog dobra iz Republike Srpske i BiH, što je od izuzetne važnosti, ne samo za oblast kulture, već i za sektor preduzetništva, ruralnog razvoja i turizma.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Izvještaj o radu Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta za period od jula do decembra 2014. godine i Izvještaj o radu Savjeta za djecu Republike Srpske za 2014. godinu.

Vlada je usvojila i Informaciju o radu i finansiranju predstavništava Republike Srpske u inostranstvu u 2014. godini i Informaciju o predloženim programima i planovima rada sa finansijskim planovima predstavništava Republike Srpske u inostranstvu u 2015. godini. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )