FOTO: InfoBijeljina

Vlada Srpske će odluku o najnižoj plati donijeti u četvrtak. Najniža plata biće sigurno ponovo najveća, ne samo u BiH već i u okruženju, poručuje Radovan Višković.

Ne iznenađuje ni to kaže što sindikat i poslodavci nisu pronašli zajednički jezik.
 
“Vlada će reći svoju odluku. Ja ne želim ovog trenutka i ja ne želim ovog momenta reći to će biti u četvrtak na sjednici Vlade i Vlada će donijeti odluku o najnižoj plati koja će sigurno biti ponovo najveća, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u okruženju”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 
 
Bilo bi sramota da najniža plata u Srpskoj bude manja od naknade koju će primati majke sa četvoro i više djece, jasni su u Sindikatu uprave. Minimalac se, kažu, godinama zloupotrebljava, tako što podstiče kovertu ali i poslovanje u sivoj zoni. Samo nepostizanje dogovora oko najniže plate jasno govori i da takav model u Srpskoj više ne može opstati. 
 
“Ono što sam ja iznosio u posljednjim danima da bi bilo sramota da najniža plata u Republici Srpskoj bude manja od naknade koju će primate majke sa četvoro i više djece. Ako gledamo minimalac kao minimalac, on koliki god da je, nedovoljan za život jednog radnika u Republici Srpskoj. Smatramo da se zbog toga mora urediti pitanje obračuna zarade u Republici Srpskoj”, naveo je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.
 
Poslodavci i sindikat o najnižoj plati za ovu godinu pokušali su da se dogovore u dva navrata. Međutim, oba puta bezuspješno. 673 marke prijedlog je poslodavaca dok iz saveza sindikata ne pristaju na iznos manji od 800 maraka.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )