FOTO: null

Vlada bi mogla smanjiti primanja budžetskim korisnicima.Već u oktobru! Da će se ubrzo mijenjati zakona o platama ATV-u je potvrdio ministar rada Milenko Savanović.

Pred poslanicima bi se mogao naći već na narednom skupštinskom zasjedanju nakon izbora. Ovaj zakon trenutno se primjenjuje prilikom obračuna minulog rada, jer je povoljniji za zaposlene. Plata se i dalje uvećava za 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža, iako je Zakon o radu jasno rekao 0,3 odsto.

Ministar kaže da neće još dugo biti tako.

“Znači možemo očekivati neke korekcije kod minulog rada? Pa dobro tu je definisano zakonom tu je 0,3 posto na svaku godinu radnog staža.Istina ima ovaj zakon o platama koji treba u Narodnoj skupštini odmah poslije praktično malo korigovati i prilagoditi ga zakonu o radu i onda ćemo vidjeti kako ćemo”, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidsje zaštite RS.

Da li će se osim minulog rada smanjivati i platni koeficijenti, Savanović nije mogao da potvrdi jer Zakon priprema Ministarstvo Lokalne samouprave. Misli da je već upućen u proceduru, ali o tome šta donosi nije htjela da govori ministrica Lejla Rešić. U Narodnoj skupštini danima su ATV-u tvrdili da je zakon već stigao u proceduru, ali da javnosti ne može biti dostupan dok se ne usvoji na kolegijumu. Danas poslijepodne javili su da ipak zakon nisu ni dobili. Istovremeno su na jutros postavljeno pitnaje odgovorili iz Ministarstva uprave.

“Zakono platama zaposlenih u organima uprave RS nije u proceduri”, navode iz ministarstva uprave.

O zakonu i mogućem smanjenju plata ćute i u Savezu sindikata. Izjavu nam je obećao Milenko Granulić tvrdeći da ima naznake šta će se dogoditi i da će izmjenama biti obuhvaćeni svi vladini uposlenici. Ipak ubrzo se predomislio pa nije htio da govori ni o minimumima ispod kojih njegov sindikat neće ići.

“Ne bih komentarisao dok ne dobijemo da vidimo šta Vlada Republike Srpske šta predlaže i šta nudi. Dobro ugasi. Niste nas trebali ni zvati onda”, kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Više od ovoga Granulić nije mogao da kaže, a svo vrijeme iza kamere sugestije mu je davala lično predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.Nova taktika ne talasanja javnosti trajaće vjerovatno do oktobra, dok zakon i zvanično ne dobiju. Osim minulog rada u njemu su precizno definisani i platni koeficijentu za sve kategorije državnih uposlenici, a još nije jasno da li će ih vlada smanjivati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )