FOTO: pixabay

Da se u zdravom tijelu zaista nalazi zdrav duh, potvrdilo je i istraživanje irskih naučnika koji su ustanovili da samo pola sata fizičke aktivnosti značajno ublažava bezvoljnost i anksioznost.

Svega 30 minuta intenzivnog vježbanja utiče da se i sa najtežim problemima ljudi lakše izbore, tvrde stručnjaci Univerziteta Limerik u Irskoj.

Samo šest mjeseci kontinuirane fizičke aktivnosti bilo je potrebno da se kod ispitanika primijeti poboljšanje u slučajevima hronične anksioznosti, a ovaj efekat bio je izraženiji kod žena.

Vježbanje pozitivno utiče na lučenje serotonina i dopamina, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i ponašanja, a dobrobit se najviše primjećuje neposredno nakon rekreacije.

Ovo otkriće utoliko je važnije ako se u obzir uzme činjenica da manje od polovine osoba sa jasnim simptomima anksioznosti zatraži pomoć ljekara, pa bi bar na ovaj način mogli da ublaže svakodnevno osjećanje tjeskobe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )