FOTO: pixabay

Sprovedena su razna istraživanja o vještačkim zaslađivačima da bi se zaključilo da li su gojaznost, dijabetes i oralne bolesti povezane sa njihovom konzumacijom.

Prije nego što ih uvrstite u ishranu trebalo bi da znate kakve dodatne efekte imaju.

Od njih vaš mozak slabi

Vještački zaslađivači ometaju funkciju hipokampusa - važne neuronske struktura u ljudskom mozgu. To umanjuje osjetljivost na interceptivne signale, remeti apetit i tako pojačava unos hrane.  

Treniraju vaše čulo

Budući da vještački zaslađivači imaju jači intenzitet slatkog ukusa u odnosu na prirodne šećere, vi se navikavate na super slatke stvari. Ovo mijenja pogled na sladak ukus i smanjuje uživanje u prirodno slatkim namirnicama kao što su voće ili zdrave verzije slatkiša.

Uništavaju probavu

Pokazalo se da vještački zaslađivači loše utiču na prirodnu mikrobiotu crijeva što može dovesti do gojaznosti i problema sa metabolizmom.  

Mogu dovesti i do dijabetesa

Uticajem na mikrobiotu, mogu da poremete i toleranciju na glukozu čime povećavaju rizik od dijabetesa.

Zadržavaju se u crijevima

Redovina konzumacija vještačkih zaslađivača kao što su saharin i aspartam može dovesti do abnormalnog nakupljanja različitih bakterija u crijevima. Vještački zaslađivači se zadržavaju u vašem probavnom traktu i ne mogu da se probave. 

Dovode do prejedanja

Da li ste primijetili da nakon što popijete dijetalni sok tokom jela, jedete još više? Vještački zaslađivači “otvaraju” vaše senzore za slatko, povećavaju insulin baš kao i kada jedete pravi šećer.

To dovodi do toga da jedete i više kalorija nego što ste planirali, iako ih niste unijeli šećerom, unijeli ste ih ostalim namirnicama. Vremenom dolazi do stvaranja viška kilograma i gojaznosti što povećava rizik od srčanih ali i drugih bolesti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )