FOTO: null

Najviše novca iz budžetske rezerve institucija BiH u prvoj polovini ove godine dobili su stanovnici Nepala nakon što je tu zemlju pogodio razorni zemljotres te vjerske organizacije i razna udruženja, a najmanje para dato je za pomoć roditeljima oboljele d

Novcem iz budžetske rezerve, koja služi za vanredne troškove, osim predsjedavajućeg Savjeta ministara i njegova dva zamjenika od ovog mandata raspolažu i trojica članova Predsjedništva BiH.

Kako je trošena budžetska rezerva, pokazala je informacija Ministarstva finansija i trezora BiH u kojoj je navedeno da je od januara do kraja juna potrošena 141.000 maraka. Odlukom Savjeta ministara BiH u junu je 100.000 KM odobreno za pomoć stanovništvu Nepala za prevazilaženje posljedica potresa. Preostalih 41.000 KM podijeljeno je u BiH na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva i trojice čelnika Savjeta ministara.

Pravo da dijeli novac iz budžetske rezerve najviše je koristio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je donirao 15.000 maraka. Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović potrošio je 5.000 manje, dok član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić u prvoj polovini godine nije koristio pravo da isplaćuje novac iz budžetske rezerve.

U Savjetu ministara iz budžetske rezerve najviše je potrošio Zvizdić - 11.000 KM. Njegov zamjenik i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda donirao je 5.000, dok drugi zamjenik i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nije donosio odluke o trošenju novca iz budžetske rezerve. Zanimljivo je da su i u Predsjedništvu i u Savjetu ministara najizdašniji bili prema vjerskim organizacijama, dok je najmanje novca pripalo udruženjima koja brinu o oboljeloj djeci.

Predsjednik Udruženja "Dajte nam šansu", koje okuplja porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju, Ines Kavalec kaže da nije iznenađena činjenicom da su najmanje novca dobili oni koji se staraju o oboljelima.

- Žalosno je da su ljudi koji obavljaju najviše funkcije toliko loše informisani o djeci sa poteškoćama i koliko je za društvo važna podrška ovoj populaciji. Nema sumnje da bi udruženjima koja rade sličan posao kao mi trebalo dati više pažnje nego religijskim organizacijama. Istina je da nikada nismo dobili odbijenicu kada smo tražili pomoć, ali je istina i da su to bile male sume - rekla je Kavalecova i dodala da je neophodno sistemski urediti kome i u kojoj mjeri se može dati podrška iz budžeta.

U budžetu institucija BiH za ovu godinu planirana je rezerva u iznosu od 6,21 milion KM. Savjet ministara raspolaže sa 5,59 miliona, a Predsjedništvu je pripalo 621.600 KM.

 
Bakir Izetbegović - 10.000 KM

- Muftijstvo mostarsko - Dani mevluda i zikra 10.000 KM


Dragan Čović 
- 15.000 KM

- Samostan Bezgrešne kraljice Karmela Stup - uređenje samostana 5.000 KM

- Župa Rođenja blažene djevice Marije Husino - izgradnja župne crkve 10.000 KM


Denis Zvizdić 
- 11.000 KM

- Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" - obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici 5.000 KM

- Slavistički komitet - obilježavanje drugog kongresa 4.000 KM

- Udruženje "Dajte nam šansu" - jednokratna pomoć od 2.000 KM


Vjekoslav Bevanda
 - 5.000 KM

- Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH - organizovanje Petog bh. kongresa gastroenterologa i Drugog kongresa gastroenterologa sestara i tehničara u Mostaru 5.000 KM


Savjet ministara BiH
 - 100.000 KM

- Pomoć stanovništvu Nepala za prevazilaženje posljedica zemljotresa - 100.000 KM

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )