FOTO: InfoBijeljina

Većina srednjoškolaca u Republici Srpskoj odabrala je da izučava vjeronauku, koja je od ove školske godine uvedena, dok je nekolicina učenika odlučila da pohađa časove iz alternativnog predmeta, kultura religija. Preko 90% bijeljinskih gimazijalaca je odlučilo da izučava ovaj predmet.

Učenici prvih razreda srednjih škola širom Republike Srpske od septembra jednom sedmično slušaju lekcije iz vjeronauke. Iako je prije samog uvođenja bilo polemika treba li ovaj predmet srednjoškolcima ili ne, anketiranjem prije samog uvođenja ipak je uočena zainteresovanost učenika za izučavanje ovog predmeta. 

Direktor Gimnazije “Filip Višnjić” Bijeljina Vladimir Šavija ističe da je u ovoj školi većina učenika prvih razreda izabrala nastavu iz vjeronauke, bilo pravoslavne, katoličke ili islamske, a tek mali broj đaka izjasnio se za kulturu religije.

Profesor pravoslavne vjeronauke u bijeljinskoj gimnaziji, Srđan Mastilo kaže da je zadovoljan što su se srednjoškolci u Bijeljini u velikom broju opredijelili za ovaj predmet, smatrajući da, iako mladi shvataju važnost proučavanja vjere.

Učenici sa kojima smo razgovarali na času vjeronauke mišljenja su da je vjera neodvojiva od ličnosti i da nam služi kao temelj za formiranje nas samih i da su rado prihvatili da nastave da uče o njoj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ranije su rekli da će predmet vjeronauka biti uvođen postepeno. Od ove školske godine uveden je u prvi razrede, dok će đaci drugih razreda vjeronauku učiti od iduće godine. Učenici trećih razreda ovaj religijski predmet izučavaće od školske 2020/2021, a od školske 2021/2022. godine i srednjoškolci u četvrtim razredima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )