FOTO: null

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas počinju proslavljanje Kurban-bajrama - najznačajnijeg praznika u islamu.

Kurban-bajram se slavi četiri dana, a prvi dan počinje u zoru odlaskom u džamije na sabah-namaz, gdje se čeka izlazak sunca i klanja bajram-namaz.

U prazničnoj čestitki muftija banjalučki Osman Kozlić svim muslimanima svijeta je poručio da se takmiče u činjenu dobra na način kako to vjera propisuje i nalaže.

- Činite dobro, ali ne ono dobro koje vi želite za nekoga, već dobro koje drugi priželjkuju za sebe - rekao je Kozlić i dodao da suživotom i tolerancijom gradimo ljepšu budućnost.

Muftija sarajevski Enes Ljevaković čestitao je praznik svim muslimanima u BiH, dijaspori i svijetu poželivši im da bajramske dane provedu u veselju.

- Svjedoci smo tenzija i sukoba u islamskom svijetu. Nadamo se da će bajramski dani makar malo ublažiti patnje i da će svi osjetiti radost i jedinstvo koje treba da bude vodilja nama muslimanima - istakao je Ljevaković.

Čestitke povodom Kurban-bajrama uputili su brojni zvaničnici RS i BiH, poželivši vjernicima da praznik proslave u miru, sreći i blagostanju.

Predsjednik RS Milorad Dodik je istakao da je ovo praznik koji nosi plemenitu simboliku i praznik solidarnosti i darivanja, kao znaka pažnje i dobre volje prema svim ljudima.

- U to ime, u ime tolerancije i boljeg razumijevanja među ljudima i narodima želim vam srećan i radostan Kurban-bajram - naveo je Dodik u čestitki.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je istakao da je uvjeren da će tradicionalna simbolika praznika pokrenuti ljude na toleranciju i razumijevanje, s ciljem mirnog i prosperitetnog zajedničkog života. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović svim muslimanima u BiH čestitao je praznik uz iskrene želje da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

- Želim da praznik darivanja i solidarnosti sa drugima bude prilika da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija i podsticaj za međusobno razumijevanje, dijalog i saradnju - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović poželjela je svim muslimanima u BiH da Bajram provedu u miru, zdravlju i sreći zajedno sa svojim najmilijima.

Dužnosti i običaji

Kurban-bajram naziva se i Hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ako mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Za vrijeme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dijele ga sirotinji, komšijama i rodbini. Običaj je i da očevi i majke daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat ručak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )