FOTO: pixabay.com

Među najraširenijim bolestima u svijetu je zubni karijes. Nažalost, više se liječe posljedice nego što se nastoji prevenirati pojava istog.

Pored svakodnevne higijene i redovnih stomatoloških pregleda, prevencija uključuje i zdrav životni stil, pri čemu je vrlo važan segment pravilna ishrana. Vjerovatno se pitate postoje li vitamini za zube i desni te kako ishranom spriječiti pojavu zubnog karijesa, ali i drugih oralnih bolesti, piše portal Kreni zdravo.
 
Uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni
Prije nego se upoznamo s najvažnijim vitaminima za zube i desni, treba obratiti pažnju na opšte smjernice kad je u pitanju uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni. Krenimo od najpoznatijeg savjeta, a to je da slatkiši pogoduju nastanku karijesa.
 
Obratite pažnju na dodati šećer. Najčešće se nalazi u procesuiranoj hrani, a to je sva ona hrana s većim spiskom sastojaka, dugim rokom trajanja i nerijetko atraktivnim pakovanjem. Posebno se ovde misli na slatkiše, sokove i gazirana pića.
 
Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer kao izvor energije stvarajući kisjelinu koja oštećuje zubnu gleđ. To ne znači da šećer moramo u potpunosti izbaciti, ali svakako ga treba konzumirati u manjoj količini i tek povremeno.
 
Dobro žvakanje hrane pogoduje stvaranju pljuvačke koja će neutralizovati nastale kisjeline te nas prirodno štiti od nastanka karijesa. Dodajte koji badem ili orah te voćku u torbu za međuobrok.
 
Na tragu toga vrlo je važna i konzumacija dovoljne količine vode tokom cijelog dana. Redovna hidratacija pomaže u održavanju normalnog pH u ustima. Popijte koju čašu vode uz obrok, ali redovno pijte manje gutljaje vode tokom cijelog dana.
 
Već nam je dobro poznato kako mliječni proizvodi sadrže kalcijum, ali i fosfor koji je podjednako važan za zdravlje zuba. Osim nutritivne vrijednosti koja se pozitivno odražava na zdravlje zuba, mliječni proizvodi takođe normalizuju pH u usnoj šupljini.
 
Vitamini za zube i desni
Uslov za očuvanje zdravlja, pa tako i zdravlja zuba i desni, je uravnotežena i izbalansirana ishrana. To je ona ishrana koja osigurava sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente, daje nam dovoljno energije te drži naš hormonski sistem i glikemiju stabilnom.
 
Pored uravnoteženosti, a što se odnosi na dovoljan unos proteina, masti i ugljenih hidrata, važna je raznolikost. Što više različitih grupa namirnica te različitih vrsta hrane unutar grupe unosimo, to smo sigurniji da zadovoljavamo potrebe za vitaminima i mineralima.
 
Kada govorimo o zdravlju zuba i desni, od posebne važnosti je nekoliko vitamina i minerala. Međutim, nedostatak drugih mikronutrijenata odraziće se na druge sisteme i organe u tijelu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )