FOTO: InfoBijeljina

Period visoke inflacije u Bosni i Hercegovini odavno je prošao, no cijene životnih namirnica i dalje rastu. Vlasti nemaju odgovor, dok građani izdvajaju i do 400 KM više u odnosu na samo dva mjeseca ranije. Mnogi su očajni i odavno hranu kupuju na komadić.

Više razgledaju nego što kupuju. Tim riječima žale se prodavači jer građani uzimaju manje proizvoda nego ranije. A nije ni čudo što je tako. Pri ulasku u pekaru, mesaru i trgovinu svaki dan iznenađenje. Ono što su nekada kupovali za marku sada je dvije. Riža je prije inflacije koštala manje od 3,0 KM, a sada je 4,5 KM. Junetina je sada 20 KM, a bila je 13 KM.

Piletina je takođe skuplja, a pileći file je 14 KM. Margarin je bio 4,0 KKM, sada je šest. Kilogram meda bilo je moguće kupiti za 16 km, građani ovih dana za to izdvajaju 21 KM. Sve te cijene sprečavaju ih da mirno piju kafu, a da ne misle o cijenama jer je i kilogram kafe sada skoro 20 KM, a koštao je 13 KM.

“Svaki dan sve skuplje i skuplje. Da li ćemo izdržati – zavisi. Sve utječe. Puter recimo, bio 18 KM, sada evo 24 KM. To je sve otišlo previše. 50 KM nekada je sada 10 KM”, “Meso, mliječni proizvodi, ma sve poskupilo. Trebaju penzije da povećaju!”, mišljenja su naši građani.

Muratka Banda prodavačica na jednoj od sarajevskih pijaca objašnjava da ovakva situacija nije bila nikada. Kaže da veća nabavna cijena rezultira i većim cijenama na njenom štandu. Uglavnom se kupuje samo na komad.

Neke cijene su veće za 100 posto, a neke i više od toga.

“Blitva recimo kod nas kao korov brzo raste. Prošle godine je bila oko 2 KM, ove godine je 8-9 KM. Špinat je 10 KM, prošle godine je bio 3-4 KM, paprike su 4 i 6 KM. Kupus je bio 2 KM ove godine se kupuje na kilogram. Pamtin period kada sam cijelu vreću od 12 kg kupovala za 2 KM”, rekla nam je prodavačica Muratka Banda.

Uslijed svega toga, iznos Sindikalne potrošačke korpe za 400 KM je veći u odnosu na period od prije samo dva mjeseca. Razlog je i početak školske godine.

Dok je prosječna plata 1.351 KM, samo za prehranu četvoročlana porodica treba 1.312 KM. Dakle, ukoliko radi samo jedan član porodice ostaje im 39 KM za ostale životne troškove. Kao opravdanje za enormne cijene građani su u vrijeme inflacije slušali izjave da je uzrok povećanje cijene goriva. Pitaju se: “Šta se onda sada dešava?”.

“Ono što jeste činjenica da kada u svijetu dođe do povećanja cijene nafte i kod nas se poveća – povećaju se i cijene namirnica. A kada se smanji, kod nas se cijene namirnica onda ne smanjuju”, pojasnila je Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Zbog toga mnogi kupuju manje nego prije, uskraćuju sebe i svoju porodicu za mnoge stvari, te nižim životnim standardom uspiju preživjeti jedan mjesec. Cijene očito u najboljem slučaju mogu samo ostati na istom nivou. Za mnoge neizdrživom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )