FOTO: null

Bijeljina - U okviru “Višnjićevih dana” održan je naučni skup “Srpsko društvo i stogodišnjica završetka Velikog rata, rezultati i posljedice”.

 Govoriti o stradanju srpskog naroda i naših predaka koji su sa srpskom vojskom oslobodili ove krajeva posebno je značajno. “Prosvjeta” je imala svoje gubitke takođe, a 1949. godine ugasili su je komunisti smatrajući da je ona nepotrebna. Sve smo to imali na umu kada smo na Vidovdan 1990. godine obnovili ovo društvo, koje traje i danas - rekao je akademik Vojo Maksimović.

Narednih dana planirane su promocije aktuelnih izdanja, pjesničko veče, koncert klasične muzike, folklorno i guslarsko veče, poetsko-istorijski časovi u Međašima i Trnovi, kao i posjeta bijeljinskim manastirima.

Manifestacija će biti završena dodjelom nagrada i monodramom “Vuk Stefanović Karadžić” u izvođenju Ljube Božovića, prema tekstu Milovana Vitezovića.

Tradicionalna manifestacija “Višnjićevi dani”, koja se organizuje 25. put u slavu slijepog guslara, zvanično je otvorena podizanjem zastave ispred bijeljinske Biblioteke “Filip Višnjić”, te  polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću.

Ovogodišnja manifestacija u znaku je stogodišnjice završetka Velikog rata, dva vijeka “Srpskog rječnika” Vuka Stefanovića Karadžića i 140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere “Knez Ivo od Semberije”.

Ovu četvorodnevnu kulturnu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

- Već 25 godina mi ovu manifestaciju organizujemo u Bijeljini, veoma uspješno i želim da zahvalim organizatorima koji čuvaju uspomenu na Filipa Višnjića, koji je rođen prije 251 godinu, koji je obilježio jedno vrijeme veoma značajno za naš grad i čitavu Semberiju. Bez istorije i tradicije nema ni budućnosti - kazao je Mićić.

Predsjednik bijeljinskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Mitar Novaković je istakao da je “Prosvjeta” pripremila bogat program, sa dosta zanimljiv sadržaja tokom četiri programska dana.

- Zahvaljujući razumijevanju Gradske uprave u Bijeljini i resornog ministarstva, mi svake godine uspijevamo da organizujemo ovu manifestaciju i da je održimo, tako da svake godine sa različitim sadržajima iz naše istorije ukažemo na njen značaj - rekao je Novaković.

Na svečanoj akademiji nastupili su Hor “Srbadija” i dramski umjetnici koji su govorili odlomke iz dosadašnjih besjeda o Filipu Višnjiću.

“Višnjićevi dani”, kao i sve godišnjice koje se tokom ovih kulturnih manifestacija obilježavaju, moraju imati poruku trajnosti koju treba prenijeti mladima, a tokom 25 godina afirmisali su kulturu u Bijeljini za različite uzraste i interesovanja, te pružili priliku omladini da ispolji svoje talente, poručuju iz bijeljinske “Prosvjete”.

- Moramo povremeno da zastanemo, da se okrenemo i zagledamo u srpske velikane, da u svemu tome izmjerimo sebe danas i pronađemo inspiraciju za ono što tek treba da dođe - izjavila je član Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Dušanka Novaković na svečanoj akademiji “Prosvjete” u okviru manifestacije “Višnjićevi dani”.

Kao jedan od  pozitivnih primjera ove manifestacije ona je navela masovnost takmičenja u besjedništvu i recitovanju koje se održava svake godine.

- Svi Srbi treba da pišu ćirilicom, a kada se to postigne, nikakve zabrane neće moći da ugroze srpsko pismo. Nikome mi ne zadiremo u istoriju ni nacionalno biće, ali niko nema pravo ni da Srbima osporava ono što jesu - kazala je Novakovićeva.

Ovogodišnji “Višnjićevi dani” održavaju se od 5. do 8. novembra.

Program
U pretprogramu manifestacije organizovano je takmičenje recitatora i besjednika, te susreti mladih pjesnika “Na Filipovim stazama”. U bijeljinskoj biblioteci je promovisana knjiga “Gusle naše svete”, čiji je autor srpski guslar Slavko Jeknić.

U Muzeju Semberije otvorene je izložba pod nazivom “Knez Ivo od Semberije” i “Isidor Bajić” autora Hadži Zorana Lazina iz Novog Sada.

- Ova izložba je priređena u čast dva velikana. Riječ je o dvije izložbe dva velikana, a na izložbi su takođe prikazani život i djelo Vuka Stefanovića Karadžića, Branislava Nušića i drugih velikana iz 19. vijeka - kazao je Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )