FOTO: null

U Bijeljini su u okviru kulturne manifestacije ,,Višnjićevi dani,, koja se završava večeras guslarskim i folklornim nastupom, proglašeni najbolji literarni stvaraoci među učenicima o temi posvećenoj epskom velikanu Filipu Višnjiću, te uručene nagrade pobj

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" /SPKD/ Dušanka Novaković rekla je Srni da je literarno takmičenje učenika uobičajeno od početka obilježavanja "Višnjićevih dana" prije 22 godine, dodavši da nadmetanje recitatora i besjednika traje već 10 godina, što potvrđuje da se manifestacija razvija. 

"Ovo je program koji okuplja mnogo mladih, djece i omladine, program koji je od velikog značaja za buduće generacije, gdje se već otkrivaju talenti", istakla je Novakovićeva. 

U okviru manifestacije bogate različitim sadržajima posvećenim književnosti, likovnoj umjetnosti, jeziku kao nauci i njegovom očuvanju, posebna pažnja posvećena cjelodnevnom naučnom skupu o ćirilici i srpskom jeziku. 

"Pomalo zabrinjava činjenica da veliki broj kolega - jezičara nije prisustvovao naučnom skupu, posebno zbog činjenice što se taj skup ne vidi svaki dan, a prisustvovala su mu velika imena iz lingvističke nauke", rekla je Novakovićeva smatrajući da je obaveza svakog prosvjetnog radnika da radi na sebi, kao i da svoja znanja prenese mlađim generacijama. 

Nagrađeni na takmičenju, koji su pisali radove o temi "Nepokor i sloboda kao osnova Višnjićeve poezije" u nivou osnovnih škola su Dušan Jovičić, Sara Drakul i Luka Maksimović, a srednjoškolci koji su pisali o temi "Junaštvo i humanost u pjesmama Filipa Višnjića" su Miljan Kujača, Teodora Bunijevac i Mihajlo Damjanović. 

U okviru recitala mlađih osnovaca najbolji su bili Tara Pavlović, Novica Mišura, Rado Grujučić, Teodora Ilić i Zorica Mrkaljević, a među starijim osnovcima pobjednici su Teodora Terzić, Pantelija Božić, Jelena Đokić, Sara Klasanović, Anja Đukić, Kristina Oplakan i Đorđe Despotović. 

Novakovićeva je podsjetila da je ovogodišnja manifestacija održana u svjetlu 255 godina od rođenja Kneza Ive od Semberije i 100 godina od rođenja Branka Ćopića, te da je posebno posvećena ćirilici kao brendu. 

"Posebnu pažnju ove godine posvetili smo naučnom skupu `Očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao važan nacionalni zadatak`, na kojem su učestvovali Miloš Kovačević, Milorad Simić, Zoran Stefanović, Nikola Smolenski, Brana Veljković", rekla je Novakovićeva uz ocjenu da su "Višnjićevi dani" i ove godine veoma dobro organizovani i da su okupili i privukli pažnju brojnih građana. 

Pokrovitelji manifestacije su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )