FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Niz značajnih datuma iz srpske istorije, književnosti i kulture Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Bijeljina obilježiće tokom 25. manifestacije "Višnjićevi dani", koji će trajati od 5. do 8. novembra, najavljeno je iz "Prosvjete".

Ovogodišnji "Višnjićevi dani" biće u znaku 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, 200 godina od objavljivanja prvog izdanja "Srpskog rječnika" Vuka Stefanovića Karadžića i 140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere "Knez Ivo od Semberije". 

U pretprogramu manifestacije održaće se takmičenje recitatora i besjednika 2. novembra i susreti mladih pjesnika "Na Filipovim stazama" 3. novembra. 

Program "Višnjićevih dana" počeće u ponedjeljak, 5. novembra u 16.00 časova, polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave "Višnjićevih dana" na platou ispred Narodne biblioteke u Bijeljini koja nosi ime pjesnika. 

Svečana akademija biće održana istog dana u 19.00 časova u gradskom Centru za kulturu, a o Filipu Višnjiću besjediće Dušanka Novaković, član Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Bijeljina. 

U okviru "Višnjićevih dana" biće održani i naučni skup "Srpsko društvo i stogodišnjica završetka Velikog rata, rezultati i posljedice", izložba o knezu Ivi i Isidoru Bajiću, promocije aktuelnih izdanja, pjesničko veče, koncert klasične muzike, folklorno i guslarsko veče, poetsko-istorijski časovi u Međašima i Trnovi, kao i posjeta bijeljinskim manastirima. 

Program manifestacije biće završen dodjelom nagrada i monodramom "Vuk Stefanović Karadžić" u izvođenju LJube Božovića, po tekstu Milovana Vitezovića. 

Pokrovitelj "Višnjićevih dana" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )