FOTO: InfoBijeljina.com

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je za povećanje plata i redovno usklađivanje penzija u narednoj godini iz budžeta Srpske potrebno izdvojiti 110 miliona KM.

Višković je podsjetio da je prije 15 dana usvojen rebalans budžeta Srpske koji je viši za 60 miliona KM od ovogodišnjeg budžeta.

– Ostalo je i pitanje koje ćemo rješavati, a to je da nam Vlada Federacije BiH (FBiH) duguje od indirektnih poreza 50 miliona KM, što znači da su naši ukupni prihodi u prošloj godini bili viši za 110 miliona KM. Ovih 110 miliona KM smo planirali u narednoj godini za povećanje plata i usklađivanje penzija – rekao je novinarima Višković.

On je istakao da se sa FBiH razgovara da navedeni problem bude riješen vansudskim poravnanjem.

– Sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem ću o ovome razgovarati u narednih nekoliko dana, ali i o situaciji u “Elektroprenosu BiH” – dodao je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ima najveći broj zaposlenih od trenutka kada se ovaj parametar mjeri.

– Ovo je dio godine kada Vlada Srpske razgovara sa socijalnim partnerima. Imao sam razgovor sa ratnim vojnim invalidima, a danas ću razgovarati i sa poslodavcima, zatim naredne sedmice sa Privrednom komorom i zahtjeve koji se odnose na doprinose za nezaposlene Vlada Srpske će razmotriti – rekao je Višković.


PIK ne može odbacivati zaključke Narodne skupštine RS

Premijer Republike Srpske  izjavio je da Savjet za sprovođenje mira (PIK) ne može odbacivati zaključke Narodne skupštine.

– PIK ne može odbaciti zaključke. Oni imaju mišljenje, sa kojim nije saglasna Rusija, a mi svoje zaključke koje poštujemo – istakao je Višković .

On je podsjetio da je Rusija protiv stava ambasadora zemalja članova Upravnog odbora PIK koji se odnosi na zaključke Narodne skupštine Srpske sa posebne sjednice o informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske.

Višković je istakao da institucije Srpske rade na izmjeni Ustava Republike Srpske.

Ambasadori zemalja članova PIK smatraju da se zaključci Narodne skupštine zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Rusija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )