FOTO: InfoBijeljina

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, je rekao da je spreman na sankcije međunarodne zajednice zbog stvaranja agencije za lijekove na nivou RS, odnosno vraćanja nadležnosti na nivo RS.

"Spreman sam na takvu vrstu sankcija od bilo koga trpiti, i to mi neće predstavljati opterećenje. Ali ne bih mogao sam sa sobom živjeti i nositi taj teret da ljudi sutra nemaju kiseonik i da zbog toga počinju umirati", rekao je Višković.
 
On je precizirao da je Agencija za lijekove BiH osnovana 2009. a da je pravilnik koji je sada na snazi donesen 2018. godine, dok je sadašnji direktor agencije na toj poziciji od 2016. 
 
Višković je rekao da su pokušali razgovarati i s ljudima iz Agencije i s resornim ministarstvima u Sarajevu, ali da nije bilo sluha da se riješi pitanje dostavljanja kiseonika u zdravstvene ustanove i rješavanja problema.
 
U dosadašnjoj raspravi Narodne skupštine RS o ovoj tački predstavnici vlasti priznaju da zbog aktuelnih pravilnika i rješenja, kao i nemogućnosti transportovanja u zdravstvene ustanove nisu u mogućnosti da dostavljaju medicinski kiseonik, ali da se u svim ustanovama primjenjuje kiseonik koji ima zadovoljavajuću čistoću od 99,5 odsto, što je kriterijum koji je potreban da se kiseonik može davati pacijentima, dok u opoziciji tvrde da postoji razlika između tehničkog i medicinskog kiseonika po količini drugih materija koje se nalaze u bocama za kiseonik, kao i sama konstrukcija boca za jednu odnosno drugu namjenu.
 
Primjera radi, kako je rekao, pojedine firme u BiH koje imaju tehničke mogućnosti da proizvode medicinski kiseonik nemaju za to dozvolu, ali imaju dozvolu za pretakanje, te da to pokazuje kako regulativa onemogućava da se kiseonik dostavlja zdravstvenim ustanovama zbog formalno pravnih razloga, a ne zbog suštinskih karakteristika samog kiseonika.
 
U opoziciji, pak, kažu da neke materije koje se nalaze u tehničkom kiseoniku mogu dovesti do smrti pacijenta, te tvrde da su neki od pacijenata koji su preminuli, preminuli iz ovih razloga. Vlado Đajić, poslanik SNSD-a i direktor Univerzitetsko kliničkog centra RS u Banjaluci je rekao da opozicija ljekare optužuje da su monstrumi da svjesno pacijentima daju neregularan kiseonik. On je rekao da su pojedinci iz opozicije u stanju radi lične promocije ugroze život pacijenata.
 
Predstavnici vlasti tvrde da je to razlog što je potrebno da ova nadležnost bude vraćena na nivo RS kako bi se regulatorni okvir konačno riješio, dok u opoziciji tvrde da je vraćanje nadležnosti samo način da se skrene pažnja s afere kiseonik. Poslanici SNSD-a su takođe ustvrdili da je ova afera kiseonik isfabrikovana kako bi se oslabila RS nakon odluke Ustavnog suda biH o šumama, dok su opozicionari optužili SNSD da su oni učestvovali u prenošenju nadležnosti i da su oni postigli dogovor o rješavanju pitanja državne imovine, na osnovu kojeg je Ustavni sud donio odluku o šumama.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )