FOTO: null

Povodom obeležavanja 26. godišnjice rada "HE na Drini" Višegrad, direktor ovog preduzeća Mile Lakić rekao je da je zaključno sa 24. novembrom ove godine "HE na Drini" proizvela 846 gigavat-časova električne energije što iznosi oko 93 odsto godišnjeg plana

- Očekujemo da ćemo do kraja godine ostvariti rebalansirani plan proizvodnje u iznosu od 940 gigavat-sati električne energije odnosno 3,5 odsto iznad osnovnog plana - rekao je Lakić.

On je naglasio da se do kraja ove godine očekuje izbor izvođača radova na projektu konsolidacije terena odnosno sanacije procurivanja vode ispod brane HE "Višegrad" čija je vrednost oko šest miliona maraka.

Direktor za ekonomske poslove Branislav Topalović rekao je da uprkos otežanoj situaciji u poslovanju preduzeća zbog niske cene električne energije "HE na Drini" će uspeti da održi pozitivan trend poslovanja.

Prema njegovim rečima "HE na Drini" proizvodi najjeftiniju električnu energiju ne samo u RS nego i u regionu.

- Naš problem je trenutno neprihvatanje nove predložene cene električne energije od strane Regulatorne komisije za energetiku te smo primorani da tražimo pokretanje novog tarifnog postupka jer je cena naše proizvedene struje 1,43 feninga - rekao je Topalović.

On je dodao da "HE na Drini" Višegrad proizvodi najjeftiniju struju u sistemu Elektroprivrede RS u odnosu na "HE na Vrbasu", koja ima jednu od najviših cena u Evropi.

Hidroelektrana "Višegrad" počela je sa radom 26. novembra 1989. i danas je najprofitabilnije preduzeće u sistemu Elektroprivrede Srpske. U toku ove godine proizvela je najviše električne energije od tri hidroelektrane u RS.


DONACIJE

Lakić je dodao da je po osnovu Zakona o potopljenom zemljištu, za pet opština koje se nalaze u slivu reke Drine u dosadašnjem periodu isplaćeno 3,9 miliona maraka i naglasio da je po osnovu poslovanja u 2014. iz fonda donacija za oblasti kulture, sporta, zdravstva i humanitarnih aktivnosti izdvojeno ukupno 418.000 maraka:

- Od ovog iznosa blizu 300.000 maraka isplaćena je pomoć nevladinim organizacijama i udruženjima na području opštine Višegrad" .

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )