FOTO: null

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS zatražilo je od svih direktora zdravstvenih ustanova u čijem sastavu se nalaze porodilišta da posebnu pažnju posvete unapređenju odnosa i komunikacije sa pacijentima.

U saopštenju iz ovog ministarstva navodi se da su u proteklih nekoliko godina, zajedno sa svojim partnerima, u više navrata provodili aktivnosti opremanja porodilišta, unapređenja rada i senzibilizacije zdravstvenih radnika u ovoj oblasti, te da ne bi trebalo da postoje razlozi za nezadovoljstvo pacijenata, ali da, ipak, ima pritužbi.

"Međutim, prema saznanjima Ministarstva, najčešće pritužbe u radu porodilišta su loš odnos i loša komunikacija sa pacijentima, zbog čega Ministarstvo traži od svih direktora zdravstvenih ustanova da obrate pažnju na ovaj segment, te pored sigurnosti i kvaliteta usluga, kroz dodatni rad sa zdravstvenim osobljem, obezbijede veće zadovoljstvo i što ugodniji boravak u bolnici porodiljama i njihovim porodicama", dodaje se u saopštenju u kojem pozivaju pacijente i građane da negativna iskustva prijave menadžmentima zdravstvenih ustanova.

Prema nedavno sprovedenom i objavljenom istraživanju u sklopu inicijative "Sloboda rađanju", porodilje su nezadovoljne stanjem i komunikacijom u porodilištu, a čak 60 odsto ispitanih ne bi rodilo ponovo u istom porodilištu. Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.700 žena iz BiH, a koje je sprovedeno u februaru ove godine, pokazalo je da se 59% žena tokom porođaja u RS nije osjećalo sigurno i zaštićeno, u 84% slučajeva pratiocima, uglavnom očevima, nije bio dozvoljen ulazak u porođajnu salu, a 60% njih tvrdi da nije učestvovalo u odlukama o načinu porođaja. "Uopšteno žene se osjećaju usamljeno i omalovažavano, tretirane su kao mašine za rađanje umjesto da budu akteri u vlastitom porođaju", jedan je od glavnih zaključaka istraživanja. Prva od ustanova koja je reagovala na ovo istraživanje bila je Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka, koja je ukinula plaćanje prisustva oca na porođaju koje je iznosilo preko 500 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )