FOTO: null

U nekada bogatim, gusto naseljenim majevičkim selima, danas tek rijetka domaćinstva nisu ugašena, u kojima je pretežno starije stanovništvo koje sredstva za život obezbjeđuju od stočarstva. U 30-tak sela opštine Lopare danas je više od 500 neženja.

Nezaposlenost i loše ekonomske prilike glavni su razlog sto mladi odlaze iz zemlje, ali i razlog što se sve teže odlučuju da zasnuju porodicu. 

Jablanica, selo smješteno na obroncima Majevice ima najviše neženja. Prema nezvaničnim procjenama u ovoj mjesnoj zajednici ima više od 100 neoženjenih muškaraca. Sudbonosno „da“ – tvrde, nema ko da kaže, jer djevojke odlaze iz sela u grad.

„Znate i sami, koja navikne na lak i šminku, neće doći za lopatom u selo. A meni nije bilo teško, držao sam olovku 25 godina u Sloveniji, sad ovdje u selu držim stoku, ali mi to nije teško, od nečeg se mora živjeti“, rekao nam je Nenad Jeremić, jedan od mještana. 

Oni koji su pošli „trbuhom za kruhom“, kažu, godine su potrošili da stvore uslove za zasnivanje porodice. No, ne misle tako stariji mještani, tvrde, i jednim i drugim nedostaje hrabrosti!

„Njihova je teorija, da nemaju sredstava za život, a ja sam se ženio kad nisam imao ništa, ni stan, ni auto, oženio se i živio kao podstanar, dok sam par godina poslije sve imao! Samo dobrim radom i slogom sve se postići može“, navodi Neđo Lukić. 

Od 16.000 stanovnika u ovoj opštini je oko 2.000 penzionera i tek oko 1.000 učenika. Jedan broj područnih škola su zatvorene, dok većinu njih pohađa od 5-10 učenika. U protekloj godini rođeno je svega 18 beba, dok je broj umrlih dostigao 200. 

Mladi bračni parovi odlaze sa sela u potrazi za boljim životom, jer u uslovima koji vladaju u ruralnim sredinama u BiH, ne vide perspektivu za porodicu. Sa druge strane, nadležni ne koriste šansu da se ti negativni trendovi zaustave, a samim tim i da se razvijaju ruralna područja. Ukoliko se ne donese i strategija o mladima na selu, u narednih nekoliko godina moglo bi, tvrde stručnjaci, doći do izumiranja seoskih područja.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )