FOTO: null

U Republici Srpskoj više od 15 odsto stanovništva ima problem neplodnosti, rekla je profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci Sanja Sibinčić na večerašnjem predavanju o rađanju i bračnoj neplodnosti koje je uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa

Sibinčićeva je istakla da je važno da se stanovništvo edukuje o mogućnostima liječenja. 

"Nijedan problem nije nerješiv, ali ljudi moraju biti dobro edukovani, posjetiti ljekara, upoznati se sa svim mogućnostima i procedurom liječenja neplodnosti", rekla je Sibinčićeva koja vodi Centar za vantjelesnu oplodnju u Republici Srpskoj. 

Ona je navela da je od 2007. godine Centar podržala Vlada Srpske, od kada i Fond zdravstvenog osiguranja snosi troškove jednog postupka vantjelesne oplodnje, a od 2012. troškove za dva postupka. 

"Zahvaljujući tome od 2007. godine imamo više od 800 rođene djece širom Srpske", rekla je Sibinčićeva i dodala da upravo to njen posao čini lijepim. 

Ona je naglasila da je uspješnost vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj od 44 do 46 odsto, što je veoma visoka stopa i po čemu je Srpska prepoznatljiva u zemljama regiona. 

"Ne iznesu sve žene trudnoću do kraja, od 30 do 32 odsto njih uspiju, a ostale imaju spontane pobačaje ili prijevremene porođaje, prilikom kojih djeca ne prežive", rekla je Sibinčićeva. 

Sibinčićeva je navela da se Republika Srpska susreće sa problemom pada nataliteta, da se svake godine rodi 4000 djece manje, te da je važno shvatiti da rađanje nema alternativu. 

Ona je, kao oštar protivnik abortusa, istakla da je cijeli život posvetila djeci, te je svaka priča o abortusu za nju neprihvatljiva. 

"U današnje vrijeme žene ne bi smjele da dolaze u situaciju da se na taj način rješavaju trudnoće, u vrijeme interneta i savremene tehnologije", rekla je Sibinčićeva i podsjetila da svaka četvrta žena u Srpskoj abortira. 

Vladika Hrizostom rekao je da neplodnost predstavlja opaku i tešku bolest savremenog svijeta. 

"O tome bi trebalo pričati, razgovarati, i zato smo htjeli da objasnimo, prije svaga nama ljudima iz Crkve, šta je to nauka uspjela da nam otkrije uz pomoć Božiju", rekao je vladika Hrizostom. 

Vladika je dodao da večeras, na Materice, ima zadovoljstvo da uz pomoć doktora, koja je majka, pokloni ovo predavanje građanima Bijeljine. 

Ovogodišnji ciklus predavanja o temi "Rađanje u svjetlu Hristovog rođenja", u organizaciji Misijskog Fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske, počeo je 6. decembra i trajaće do 3. januara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )