FOTO: null

Pomoćnik za omladinu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević rekla je da su najvažnije aktivnosti resornog ministarstva u prošloj godini bile podrška volonterskim servisima u angažovanju volontera za pomoć građanima na

"Samo u prvih 15 dana alarmantnog stanja angažovano je više od 1.000 volontera i odrađeno više od 10.000 volonterskih sati. Nakon toga, u okviru mjera za otklanjanje posljedica uzrokovanih poplavama angažovano je oko 60 volontera na učešće u volonterskim radnim akcijama, odnosno radnim kampovima u Doboju i Bijeljini", rekla je Maleševićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci o provođenju Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Srpskoj.

Prema njenim riječima, akcioni plan za provođenje Strategije sačinjen je i u skladu sa mjerama Vlade Republike Srpske za ublažavanje posljedica izazvanih poplavama i klizištima u prošloj godini.

"Značajna aktivnost bila je i formiranje Volonterskog servisa Republike Srpske kao mreže lokalnih volonterskih servisa kojih je u tom momentu bilo 11 na teritoriji Srpske - u gradovima Banjaluka, Novi Grad, Prijedor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Srbac, Bijeljina, Srebrenica, Gacko i Trebinje", rekla je Maleševićeva.

Ona je podsjetila da je prošle godine usvojeno 14 lokalnih volonterskih politika u jedinicama lokalne samouprave, te da je u procesu usvajanja još šest lokalnih volonterskih politika.

"Osim toga, prošle godine je uspješno realizovana obuka za 100 srednjoškolaca, odnosno predstavnika mreže savjeta učenika svih srednjih škola Srpske o volonterskim aktivnostima u školama za prevenciju mržnje među mladima i nasilja među mladima svih uzrasta", rekla je Maleševićeva.

Ona je naglasila značaj usvajanja Pravilnika o volonterskoj knjižici koja služi za evidentiranje volonterskih programa i aktivnosti koje su volonteri stekli tokom obavljanja volonterskih aktivnosti.

"Povodom obilježavanja 5. decembra - Dana volontera, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je kao i svake godine dodijelilo republičke nagrade za najboljeg volontera i najboljeg organizatora volontiranja, a dodijeljene su i diplome za poseban doprinos razvoju volontiranja tokom prošle godine", podsjetila je Maleševićeva.

Prema njenim riječima, za realizaciju Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Srpskoj za 2014. godinu utrošeno je 131.436 KM, od čega 52.804 KM iz budžeta resornog ministarstva, dok je preostali iznos obezbijeđen u saradnji sa volonterskim servisima, od međunarodnih donatora.

"Kad je je riječ o godišnjem akcionom planu provođenja Strategije za unapređenje i razvoj volonterizma u Srpskoj za 2015. godinu, prioriteti na koje ćemo se bazirati su podrška radu Volonterskog servisa Srpske, kao efikasne volonterske infrastrukture koja pruža informacije o volontiranju i mogućnostima volontiranja", istakla je Maleševićeva.

Ona je najavila da je u planu osnivanje novih volonterskih servisa u lokalnim zajednicama u kojima oni ne postoje, u saradnji sa tim zajednicama, ali i institucijama i organizacijama civilnog društva.

"U planu je izrada 15 lokalnih volonterskih politika, te implementacija i razvoj kvalitetnih programa i aktivnosti volontiranja učenika i studenata u Srpskoj", rekla je Maleševićeva.

Na osnovu preporuka koje su urađene prošle godine za izmjene i dopune pravne regulative za unapređenje ove oblasti, Maleševićeva je najavila da je planiran nastavak inicijative za izmjenu termina volonter i volonterski rad u zakonu o radu, jer sam taj termin unosi zabunu i potencijalnu mogućnost zloupotrebe volontera.

"Prema zakonu o radu, volonteri su lica koja su završila srednju ili višu školu ili fakultet, a koja u svrhu polaganja stručnog ispita odrađuju pripravnički staž radi sticanja radnog iskustva, bez zasnivanja radnog odnosa", rekla je Maleševićeva.

Ona je istakla da su volonteri, prema međunarodnim standardima i zakonima o volontiranju, lica koja u okviru svog slobodnog vremena dobrovoljno učestvuju u aktivnostima radi pomoći drugim licima, bez imovinske ili novčane koristi, te da ta lica mogu biti svi striji od 15 godina.

Saša Marković, izvršni direktor Omladinskog komunikativnog centra u Banjaluci, u okviru kojeg djeluje Volonterski servis Republike Srpske, rekao je da su članovi ovog servisa ponosni što su mogli pomoći u sanaciji štete nakon majskih poplava, ali da je zadovoljan i time što se i danas mladi okupljaju i mimo vanrednih situacija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )