FOTO: srpskainfo

Generacije djece samohranih roditelja odrasle su iščekujući da se u Srpskoj formira Alimentacioni fond, ali prvi korak konačno je učinjen za sve buduće generacije čiji roditelj bude ignorisao svoju obavezu nakon razvoda.

Realnost je takva da čak u 70 odsto slučajeva roditelj nakon razvoda izbjegava plaćanje alimentacije, pokazalo je ranije istraživanje Udruženja samohranih roditelja “Ponos” iz Banjaluke.
 
– Ako ne plaćate struju, dobijete sankcije, ako ne platite vodu, isključe vam vodu, a ako pustite neko dijete da gladuje, niko ne bude sankcionisan – upozorili su prije dvije godine iz ovog udruženja na apsurdnost situacije s kojom se suočavaju djeca i roditelji.
 
Borbu najčešće vode majke koje nastavljaju život same sa djecom, pokušavajući da rade bar dva posla kako bi imale dovoljno novca za izdržavanje ili se oslanjaju na pomoć svojih roditelja.
 
Sastanak
 
Zato samohrane majke više od deceniju insistiraju na uspostavljanju Alimentacionog fonda RS, koji bi na sebe preuzeo obavezu isplate alimentacije, kako djeca ne bi ispaštala, a država bi potom svojim mehanizmima naplaćivala taj iznos od neodgovornog roditelja.
 
Napokon, prvi konsultativni sastanak radne grupe za izradu Nacrta zakona o alimentacionom fondu održan je prethodne sedmice u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS.
 
– Rješenjem o imenovanju određeno je da radna grupa izradi Nacrt zakona o alimentacionom fondu u roku od 90 dana. Međutim, Programom rada Narodne skupštine RS za 2021. godinu nije predviđeno donošenje ovog zakona, te će Radna grupa imati dovoljno vremena da predloži adekvatno zakonsko rješenje – odgovor je iz Ministarstva porodice do kada bi Nacrt trebao biti završen.
 
Na sastanku su prezentovani dosadašnji napori i inicijative za donošenje ovog zakona, kao i rješenja i iskustva zemalja u regionu i zemalja članica Evrpske unije, koje imaju posebne zakone kojima je uređena ova oblast.
 
 – Dobra zakonska rješenja u ovoj oblasti imaju Slovenija i Hrvatska. Takođe, Srbija i Crna Gora su radile na rješavanju ovog problema, ali još uvijek imaju zakone koji su u formi nacrta. Svakako ćemo u narednom periodu analizirati sva ova zakonska rješenja, kako zemalja iz regiona, tako i zemalja Evropske unije, kako bismo došli do najadekvatnijeg rješenja za naš pravni sistem- rekli su iz ministarstva.
 
Inicijalna sredstva
Za pokretanje Fonda, prema ranijim procjenama, potrebno je oko million maraka. Međutim, u ministarstvu preciziraju da će se o ovom pitanju tek diskutovati. Zakon će, kažu, odrediti i kako će se dalje obnavljati novac potreban za funkcionisanje Alimentacionog fonda.
 
Za osnivanje Alimentacionog fonda odavno se zalažu i u instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH, koja je prije 10 godina pokrenula zvaničnu inicijativu.
 
– Prije desetak dana dobili smo poziv iz Ministarstva porodice da učestvujemo u radnoj grupi i, naravno, mi smo se prihvatili uloge posmatrača. Bićemo dio te priče i daćemo značajan doprinos za ovaj zakon. Raduje me da se krenulo u ovaj posao i nadam se da će zakon veoma brzo ući u parlamentarnu proceduru. Mislim da se shvatilo da rad Fonda ne zahtijeva neka posebna sredstva, riječ je o inicijalnim sredstvima potrebnim na početku – rekao je ombudsman Ljubinko Mitrović.
 
On je uvjeren da će veliki broj roditelja koji ne plaćaju alimentaciju doći „pod udar“ Alimentacionog fonda i pravila prema tom zakonu.
 
– Oni će se povinovati i na vrijeme plaćati alimentaciju kako ne bi došli u problem i kako im se iznos alimentacije ne bi naplaćivao na neki drugi način, čak i preko Poreske uprave – precizira Mitrović.
 
Poslije svega što su prošli, u Udruženju samohranih roditelja ovu vijest dočekuju suzdržano.
 
– Od 2009. godine pričamo o Alimentacionom fondu i nadamo se da će ovaj put uroditi plodom – poručila je kratko Dijana Miljatović iz Udruženja „Ponos“.
 
Prema ranije rađenim analizama, preko 300 roditelja u Republici Srpskoj ne ispunjava obavezu izdržavanja djeteta koja je utvrđena izvršnom ispravom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )