FOTO: null

Vikipedija, jedina online enciklopedija, jedna je od najčitanijih I najpopularnijih stranica na internetu.

Tome u prilog najbolje govori podatak da ima više od 27 miliona registrovanih korisnika, a na mjesečnom nivou privlači oko 370 miliona posjetilaca. U načelu, nove članke u toj enciklopediji može anonimno dodavati, a postojeće uređivati, svako ko ima pristup internetu.  Trenutno taj posao svakodnevno volonterski “odrađuje” oko 70 000 osoba širom svijeta. U RS su se kreatori sadržaja okupili u zvanično priznatu korisničku grupu urednika I korisnika vikimedijinih projekata u  RS pod nazivom Vikimedijanci RS. Zvanični naziv grupe je Vikimedijina zajednica RS.

- Došli smo na ideju da pokrenemo  Vikimedijinu zajednicu u RS, jer na nivou BIH kreatori sadržaja nisu organizovani, te su vrlo često I članci jednostrani I donekle neobjektivni. Potrebno je stvoriti relevantnu bazu podataka u ovoj internet enciklopediji I za naše prostore, jer je u najvećem broju slučajeva Vikipedija izvor informacija za one koji žele nešto da saznaju o našoj zemlji, navodi Marko Marjanović, student prava I član Vikimedijine zajednice RS.

U cilju implementacije Vikimedijinih projekata I u obrazovne institucije različitih nivoa u RS, VIkimedijina zajednica se uključila u globalni Obrazovni projekat Vikimedije I započela edukativne aktivnosti u RS. U okviru projekta održavaju se radionice širom Srpske. Ni Bijeljina nije bila izuzetak, te je prva u nizu istraživačkih radionica održana u NB “Fillip Višnjić”. Vikimedijina zajednica u RS I bijeljinska biblioteka dogovorili su saradnju I u narednom periodu, te će ovakve radionice postati praksa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )