FOTO: null

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je danas u Bijeljini da poljoprivreda, koja zapošljava najveći broj ljudi, ima najveći potencijal za trgovinu i generalno za boljitak BiH.

Vigemark je u Bijeljini, otvarajući forum o perspektivama razvoja poljoprivrede pod nazivom "Naše oranice bez granice", ocijenio da je poljoprivreda u BiH najviše zanemarena od svih sektora privrede. 

"Mnogo se priča o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali to predstavlja samo `dimnu zavjesu`. Suština ove priče je zapravo u pitanju kapaciteta i mogućnosti poljoprivrednih proizvođača da budu konkurentni prilikom izvoza svojih proizvoda na tržište EU, koja ima pola milijarde potrošača", rekao je Vigemark. 

Prema njegovim riječima, dobra vijest je da su vlasti u BiH prije sedam-osam dana usaglasile spisak 40-ak mjera koje bi BiH željela da vidi od EU, a usmjerene su na unapređenje konkuretnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača. 

On je naglasio da je neophodno ostvariti što veću komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima, za šta je jedan od primjera i današnji skup. 

"Mi možemo pomoći i pomažemo BiH u procesu ispunjavanja evropskih standarda, ali je veoma važno da domaće vlasti urade svoj dio posla", istakao je Vigemark. 

Prema njegovim riječima, prvi korak da bi se u ovom pogledu nešto ostvarilo je usaglašavanje strategije u oblasti poljoprivrede na svim nivoima, strategije sa jasnim ciljevima za buduće pravce poljoprivrede. 

"Značajan dio posla je ovdje i urađen, ali se to, nažalost, pretvorilo u jedno političko pitanje", dodao je Vigemark. 

Na skupu koji je okupio brojne poljoprivredne proizvođače iz cijele Republike Srpske najviše zamjerki čulo se na Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju. 

Član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Slobodan Petrić je, ispred svih proizvođača, rekao da je opšte mišljenje da će ovaj sporazum samo pogoršati ionako lošu situaciju u poljoprivredi BiH. 

"Mi, nažalost, nismo pripremljeni za ovaj sprazum, jer je naš posjed usitnjen i ne možemo parirati EU, ni svojim posjedom, ni proizvodnjom kao ni podsticajima. Svjesni smo da su opštinski budžeti, kao i entitetski, takvi da izdvajaju od tri do četiri odsto za agrag, a evropski su neuporedivo veći, od 40 do 50 odsto", kaže Petrić. 

On je dodao da poljoprivrednici sa ovog područja nemaju nikakvu šansu da pariraju bilo kojoj zemlji EU, u bilo kojoj grani proizvodnje. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )