FOTO: null

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Bijeljini da je ovo grad koji „ide korak ispred svih u BiH“, te da je prvi i jedini koji je organizovao Kancelariju za nacionalne manjine, što je ocijenio pohvalnim.

"Ovo je dinamičan grad, ne samo na području Semberije, nego i cijele BiH. Otvaranje ovakve jedne kancelarije samo pokazuje koliko je grad otvoren za sve – bez obzira na nacionalnost, vjeru, na to odakle ljudi dolaze. Mi u EU želimo upravo da takvu jednu zemlju, takvu BiH, po ugledu na ovaj grad, imamo u svom članstvu", rekao je Vigemark nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine grada Slavišom Markovićem i gradonačelnikom Mićom Mićićem. 

Vigemark je istakao da je tokom sastanka bilo riječi i o ekonomskim temama, ocijenivši da Bijeljina ima veoma perspektivne poslovne djelatnosti, mnogo perspektivnih malih i srednjih preduzeća. 

"Osim toga, Bijeljina ima univerzitete, snažnu poljoprivredu, ali i povoljan geografski položaj - blizinu Srbije, koja za sada mnogo bolje i brže napreduje 

na evropskom putu", rekao je Vigemark. 

On je naveo i da su političke prilike u Republici Srpskoj bile neminovna tema, ali i u cijeloj BiH, pri čemu se razgovaralo i o načinima borbe protiv korupcije. 

"EU je veoma aktivna na ovom području kroz različite projekte koje sprovodi ovdje, uključujući i projekte prekogranične saradnje. U svemu tome, naravno, imamo podršku domaćih vlasti koje imaju kapacitete da prireme kvalitetne projekte, te da ih sufinansiraju vlastitim sredstvima", rekao je šef Delegacije EU u BiH. 

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković istakao je da je put BiH ka EU bila jedna od tema sastanka, te je izraženo očekivanje svih da će sve što je EU na tom putu postavila biti ispunjeno. 

"Na taj način bismo omogućili da određene pristupne fondove i sredstva koja možemo koristiti i za Republiku Srpsku i za BiH, lakše i ostvarimo", rekao je Marković. 

Marković je zahvalio EU na svim projektima u kojima je do sada učestvovala kada je riječ o Bijeljini, te dodao da projekti za koje je do sada aplicirala i sredstva koja je povukla u prethodnih nekoliko godina predstavljaju nešto što ima podršku i na čemu treba nastaviti. 

"Očekivanja svih nas su svakako da, nakon Srbije, sljedeća zemlja koja će pristupiti EU bude BiH, što će umnogome popraviti i ekonomsku sliku i Republike Srpske i BiH, a samim tim omogućiti da određena bespovratna sredstva u vidu raznih donacija dođu i u Bijeljinu", rekao je Marković. 

Gradonačelnik Mićo Mićić istakao je da je odnos lokalne zajednice prema nacionalnim manjinama bila jedna od važnih tema sastanka sa Vigemarkom. 

"Bijeljina je grad u kojem vladaju demokratski odnosi. Uvijek smo pokušavali da napravimo takav ambijent da se ljudska prava poštuju, bez obzira na to ko se kako zove, kojoj naciji ili vjeri pripada", rekao je Mićić. 

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o političkim temama ističući da je Bijeljina grad u koji se rado dolazi i ostaje. 

"Naša je sreća da se u Bijeljini povećava broj stanovnika, što je rijetkost u gradovima BiH. To je, prije svega, zbog povoljnog poslovnog ambijenta, ali i mnogih drugih stvari", rekao je Mićić, koji je zahvalio Vigemarku što je ponovo posjetio Bijeljinu i omogućio da se postignuti rezultati u gradu prezentuju EU. 

Vigemark, Marković i Mićić su nakon sastanka posjetili novootvorenu Kancelariju za nacionalne manjine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )