FOTO: null

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpsk

Za pet godina, koliko je postojalo, preduzeće „Aerodrom Trebinje“ potrošilo je oko milion i po maraka budžetskog novca Republike Srpske, a za to vrijeme urađeni su samo master plan i idejno rješenje.

Sve što je za silne pare urađeno je to da je Vlada Republike Srpske registrovala preduzeće Aerodrom Trebinje početkom 2008. Godine. Kod Osnovnog suda u Trebinju registrovano je u maju 2011. godine.

Za to vrijeme su na livadi i prostorijama od nekoliko kvadratnih metara – aerodromu koji nije imao ni pistu ni avion – radili direktor i tri-četiri radnika, navodi PDP u saopštenju.

Krajnji ishod potrošenih para i godina umjesto aerodroma i aviona je – tajno zatvaranje preduzeća 2013. godine.

Nakon što je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u januaru 2014. priznalo da je preduzeće ugašeno i da je 1. januara te godine samo izbrisano iz registra privrednih subjekata, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, za čijeg je premijerskog mandata realizovana ova spektakularna ideja, ponovo je rekao da samo zlobnici tvrde da aerodroma neće biti i ponovo obećao, jer je „razgovarao sa nekim ljudima“, da će avioni poletjeti iz sela Zupci.

PDP dodaje ja je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da je novac iz budžeta Srpske utrošen samo za izmirenje obaveza za tekuće aktivnosti poslovanja aerodroma.

Priča o trebinjskom aerodromu poslužila je da se zamažu oči da će se nešto raditi pred izbore. Ovo je samo jedno i nizu besmislenih preduzeća osnovanih da se zaposle partijski ljudi i da se preko njega prebace pare.

Govorilo se kako će aerodrom graditi austrijske firme, pa onda i ruske i kineske.

Nakon ispisivanja iz sudskog registra, nije se znalo šta će biti sa zaposlenim, ali su, zbog partijske podobnosti, ipak ostali na svojim radnim mjestima u sklopu pripajanja ove neobične firme ionako posrnulom preduzeću „Aerodromi Republike Srpske“, navodi PDP.

Podsjećamo na izjavu Milorada Dodika iz 2009. godine: „U idućoj godini ćemo početi da gradimo pistu. Ja razumijem da je moguće da je završimo do kraja iduće godine kako bismo nastavili sa elektronskom opremom i ostalim što je potrebno da se taj aerodrom stavi u funkciju. Mi ne odustajemo od tog kapitalnog objekta“, navodi se u saopštenju PDP-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )