FOTO: null

Narodna skupština i Vijeće naroda Republike Srpske nisu postigli dogovor u vezi sa skupštinskom odlukom o rezultatima referenduma o Danu Republike Srpske, te će o ovom pitanju odlučivati Ustavni sud Republike Srpske.

Takav postupak biće pokrenut nakon što Zajednička komisija ove dvije institucije nije uspjela da postigne dogovor o tome da li je skupštinskom odlukom o konstatovanju rezultata referenduma u Republici Srpskoj povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Takođe, nije podržan ni veto Bošnjaka na Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i na 12 tačaka posebne sjednice NSRS o reviziji.

Nije bilo saglasnosti ni o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka i na druge odluke u vezi s referendumom iz septembra prošle godine, kao i na Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj.

I o ovim aktima konačnu riječ daće Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske.

Današnja sjednica održana je nakon što je Klub Bošnjaka u NSRS-u 20. februara pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Cijeli slučaj u vezi je sa skupštinskim odlukama o objavi rezultata Referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, koji je održan 25. septembra 2016. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )