FOTO: null

Veslači ergometar predstavlja simulaciju veslanja na vodi i kao takav pogodan je za trening veslača, a naravno i rekreativaca.

Ergometar predstavlja sigurno jedan od najboljih kardio trenažera s obzirom da su tokom veslanja angažovane mišićne grupe kao što su noge, leđa, ruke, stomak. Svi ovi mišići rade kroz pun opseg pokreta za razliku od drugih trenažera omogućavajući im da se u potpunosti istegnu , a samim tim dodatno utičemo na poboljšanje mobilnosti zglobova.

Veslanje izvodimo na sledeći način:

  • Zauzmemo sedeći položaj sa blago savijenim kolenima, ispravljenim leđima i rukama  kako bismo lakše povlačili veslo
  • Glava je ispravljena a pogled usmeren prema napred
  • Zatim se odgurujemo nogama i privlačimo veslo na stomak ili ispod grudnog koša i vršimo zaveslaj, a potom se obrnutim redosledom vraćamo u početni položaj
  • Na početku zaveslaja vršimo udah, a na kraju izdah


Monitor na ergometru pokazuje nam vreme, pređenu razdaljinu, broj zaveslaja u minutu, kao i prosečan broj zaveslaja na distanci (npr.400 metara)

Veslači ergometar predstavlja odličan trenažer za sagorevanje kalorija i poboljšanje izdržljivosti. Možemo ga koristiti u svim segmentima treninga, u uvodnom delu u trajanju od 10-15 minuta kada nam je cilj da zagrejemo mišiće i podignemo radnu temperaturu  tela pre prelaska na rad sa opterećenjem (tegovi, sprave), u glavnom delu treninga u kojem možemo sprovoditi  intervalni trening od 20-25 minuta, kao i u završnom delu treninga u trajanju od 10-15 minuta  kada nam je cilj „hlađenje“ nakon glavnog dela treninga.

Piše: Profesor fizičkog vaspitanja i sporta & fitnes trener Branko Babalj 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )