FOTO: InfoBijeljina

Podrška i razumijevanje okoline mogu imati značajan uticaj na život i napredak osoba s autizmom, poručila je juče Katja Blagić, predsjednica Udruženja “Drugačiji svijet”, povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

“Obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu se pruža prilika da se skrene pažnja na autizam i da se podrži zajednica osoba s autizmom, kao i da se informiše društvo o različitim načinima na koje se mogu podržati osobe s autizmom”, navela je Blagićeva.
 
Kako je dodala, ovaj dan je važan jer pomaže u uklanjanju predrasuda i stereotipa o osobama s autizmom i daje glas zajednici ljudi koja se svakodnevno bore sa ovim poteškoćama. 

 
“Važno je osvijestiti društvo da su osobe s autizmom dio našeg društva i da zaslužuju jednake mogućnosti i podršku u životu”, istakla je Blagićeva.
 
Ljiljana Lalović, defektolog, istakla je da u BiH najveći broj djece s autizmom i drugim težim razvojnim poremećajima provode život izolovana od društva i u potpunoj zavisnosti od porodice. 
 
“S obzirom na nepostojanje mehanizama rane intervencije i kvalitetne podrške obrazovnom sistemu, Udruženje ‘Drugačiji svijet’ je udruženje koje za cilj ima pružanje pomoći licima sa autizmom, ali i drugim smetnjama u razvoju”, navela je Lalovićeva.

 
Prema njenim riječima, kroz radionički rad sa djecom različitog uzrasta, a najčešće sa onima koji su završili školovanje, radi se na stimulaciji senzornih, perceptivnih, praktičnih, socijalnih i emocionalnih kapaciteta. 
 
“Pruža se psihosocijalna pomoć i djeci i roditeljima, a sve sa ciljem uspostavljanja saradnje, druženja i timskog rada. Stručna lica u radu sa djecom se trude da djeca što kvalitetnije provedu vrijeme van kuće”, rekla je Lalovićeva.
 
Udruženje “Drugačiji svijet” juče je imalo čast da ugosti učenike iz OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske. 

 
“Učenici su došli u pratnji direktora škole Zorana Jovanovića i stručne službe. Održali smo zajedničku  radionicu pod nazivom ‘Živimo zajedno sa razlikama, poštujemo i volimo jedni druge’. Uz veselu atmosferu i druženje naši korisnici su imali priliku da naprave kolače za naše goste i da ih zajedno ukrašavaju. Divno je bilo družiti se sa dragim mladim ljudima koji podršavaju inkluziju. Radujemo se daljim zajedničkim aktivnostima”, navela je Lalovićeva.
 
Kroz obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, dodala je ona, svi zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem su osobe s autizmom prihvaćene i integrisane u društvo, i svijeta koji se bori protiv predrasuda i stereotipa o osobama s autizmom, te pomoći u stvaranju društva koje je uključivo za sve, bez obzira na različitosti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )