FOTO: srpskainfo.com

S obzirom na prognoze da bi u Srpskoj ove godine mogao da bude zabilježen rekordan rod voća, za očekivati je i da rakijski kotlovi na jesen prorade punom parom.

Za razliku od ranijih godina, kada voća praktično nije bilo ni za lijeka, pa su rakijski kotlovi uglavnom samo skupljali prašinu, voćarima i domaćinima koji prave rakiju napokon je svanulo.

Iz Udruženja voćara Srpske poručuju da bi ova godina mogla biti rekordna kad je riječ o rodu voća, posebno jabuke, višnje i trešnje.

– Ovo je godina koja obećava velike prinose. Imamo izuzetan rod sa dobrim kvalitetom ploda, jer smo na vrijeme mogli da uđemo u voćnjake sa mehanizacijom kad je bilo potrebno prehraniti i zaštiti voćke – rekao je predsjednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Ove godine su podbacile breskva i kajsija, dok se, kad je riječ o  koštičavim vrstama voćaka, može očekivati dobar rod šljive.

Ovakva situacija raduje i rakijdžije koji zadovoljno trljaju ruke i jedva čekaju da za založe vatru ispod rakijskih kotlova.

Podsjećaju da je, ranijih godina, rod jabuke i šljive zbog nezapamćenih suša i drugih elementarnih nepogoda gotovo u potpunosti podbacio, tako da su mnoga domaćinstva u zimu ušla bez kapi šljivovice ili jabukovače.

Mirko V. sa Manjače kaže da je, prije ovih nerodnih godina, znao da ispeče i po 50 kotlova, uglavnom šljive, dok lane i preklane nije imao sirovine ni za desetak litara.

– Nije mi se isplatilo ni vatru ložiti. Ono malo voća što se zadesilo, taman je bilo za tekuću potrošnju. Naravno da smo bili razočarani, jer kakva je to kuća bez domaće rakije. Kafu smo pili bez rakije, a ko je želio čašicu nekog žestokog piće, morao je da ga kupuju – prisjeća se naš sagovornik.

Međutim, kako kaže, ova godina će, po svemu sudeći, popraviti prosjek prethodnih, jer je već sada jasno da će voća biti.

– Biće ga i za jesti, i za pravljene zimnice, ali i za rakiju, što je nama veoma bitno. Naš kraj je tradicionalno poznat po njenom pravljenju, a već smo gotovo i zaboravili kako se to radi. Radujemo se što će naši rakijski kaznovi ove jeseni ponovo biti stavljeni u pogon. Nadamo se da će nešto rakije preteći i za prodaju, pa da spojimo ugodno s korisnim – poručuje naš sagovornik.

Biće i zimnice

U protekle dvije godine, zbog izuzetno lošeg roda povrća, te njegove  previsoke cijene, domaćice su sve rjeđe zalaze na pijace. I one koje su odlučile da naprave nešto kiselih salata ili ajvara, kupovale su  kudikamo manje namirnica. Domaćinstva koja imaju svoje bašte nisu bila u ništa boljoj poziciju, s obzirom na to da su vrućine spalile gotovo svo povrće koje su zasadili.

Ova godina, međutim, obećava povoljniju situaciju i kad je riječ o ponudi i cijeni povrća. S obzirom na to, u ostavama bi se na jesen moglo naći daleko više zimnice, nego što je bilo ranijih godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )