FOTO: null

Danas retko koja porodica može da isprati sve stare božićne običaje koje tradicija nalaže.

Zbog toga smo razgovarali sa Sanjom Ilić (32), veroučiteljicom u Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Požarevcu o tome kako ona slavi Božić i šta je ono što je zaista važno i čega bi trebalo da se pridržavamo.

- U mojoj porodici, suprug i ja sa svoje dve ćerke, tradicionalno, odlazimo na večernju službu na Badnje veče, a  muž donosi osveštan badnjak iz crkve. Za to vreme ja pripremam posnu večeru. Uglavnom tu bude prebranac, pita, dosta svežeg i suvog voća. Od svega spremim po malo, jer je Božić prvi dan kojim se završava Božićni post. Ujutru svo četvoro odlazimo na svetu liturgiju, koja se završava pričešćem. Posle svete liturgije odlazimo svojim kućama, gde porodično ručamo. Tog dana je na trpezi najvažnija česnica. Trudim se da se svake godine nađe nešto novo na trpezi, pa kombinujemo neka tradicionalna i moderna jela koja svima volimo - kaže Sanja za portal „ Žena ”.

Prema njenim rečima, još se samo u nekim manjim seoksim mestima Božić proslavlja na stari način, gde se praktikuju stari tradicionalni, modernim vremenom potisnuti običaji. U većim gradovima takvi običaju su odavno modifikovani.

- Ono čega bi svaki pravoslavnim hrišćanin trebalo da se pridržava jeste odlazak na svetu liturgiju, jer je to pravi način praznovanja ovog radosnog praznika. Danas je mnogo zastupljeno verovanje da nešto ne sme ili mora da se radi za praznike. To je pogrešno. Ne bi trebalo zaboraviti da je Božić pre svega praznik dece, jer se tada rodilo najlepše I najsvetije dete u istoriji ljudskog roda - objašnjava naša sagovornica. 

Bez obzira na mesto u kojem živite i na običaje kojih se pridržavate, simbolika ovog velikog praznika svuda je ista. To je ljubav. Mir. Oprost. Zato, danas zažmurite i prigrlite srcem sve one koji su vas povredili. Oprostite. I volite bezgranično. Mir Božiji, Hristos se rodi!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )