FOTO: jabuka.tv

Oni koji do sada nisu verifikovali staru deviznu štednju, a čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH i za koje je obaveza vraćanja prenesena na Srpsku, to mogu da urade od danas do kraja februara 2024. godine u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

To su saopštili iz Ministarstva finansija RS, podsjetivši da je zakonom definisani iznos stare devizne štednje koji treba isplatiti Srpska 774,9 miliona KM. Od toga, verifikovano je 673,7 miliona KM, što predstavlja 87 odsto, i preostaje za verifikaciju 101,2 miliona KM ili 13 odsto.
 
– Imajući u vidu činjenicu da svi vlasnici stare devizne štednje još nisu verifikovali svoje potraživanje, na osnovu Uredbe o postupku verifikovanja potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj otvoren je novi rok za verifikaciju od 01. februara ove godine do 29. februara 2024. godine. Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, a u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima – navodi se u saopštenju.
 
Do sada je u Republici Srpskoj verifikovano 673,7 miliona KM stare devizne štednje koja se odnosi na 55.510 osoba. Od toga je u gotovini isplaćeno 84,8 miliona KM, čime je u cjelosti isplaćena štednja za 23.212 osoba. Za preostali iznos verifikovane štednje su emitovane obveznice u iznosu 588,9 miliona KM.
 
– Sve dospjele obaveze po osnovu emitovanih obveznica Republika Srpska uredno izvršava.Od ukupne obaveze po emitovanim obveznicama, zajedno sa kamatama, preostaje za izmirenje još 22,2 miliona KM – saopštili su iz Ministarstva finansija Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )