FOTO: null

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro podigao je cene benzina u zemlji prvi put za poslednje dve decenije, sa 0,01 dolara na 0,6 dolara po litru.

Takođe je devalvirao nacionalnu valutu bolivar, u nastojanju da spasi ekonomiju od krize.

Maduro je saopštio da će cena premijum benzina skočiti sa manje od 0,1 bolivara po litru na 6,0 bolivara, što je za 6.000 odsto više u odnosu na aktuelni rekordno nizak nivo, prenosi francuska agencija Frans pres. 

Prema novom deviznom kursu, cena benzina će biti jednaka 0,6 dolara po litru, što je i dalje, kako navodi Frans pres, najniža cena goriva na svetu. 

"Ovo je potrebna mera, za koju preuzimam odgovornost. Došlo je vreme da uspostavimo sistem koji garantuje pristup nafti i gasu po pravednim cenama, ali isto tako garantuje finansiranje investicija za proizvodnju benzina", rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji. 

On je, takođe, naveo da će vlada pojednostaviti složen sistem deviznog kursa koji se trenutno sastoji iz tri kursa, i da će od danas postojati samo dva devizna kursa: zaštićeni zvanični kurs za uvoz hrane i lekova, i paralelni "fluktuirajući" kurs za druge transakcije. 

Prema novom deviznom kursu za hranu i lekova, bolivar će oslabiti za 37 odsto sa 6,3 bolivara na 10 bolivara za dolar, dok će se drugim novim deviznim kursom dozvoliti slobodna fluktuacija bolivara na otvorenom tržištu, što je izazvalo skepticizam kod pojedinih analitčara. 

Na "crnom" tržištu u Venecueli se trenutno može dobiti skoro 1.000 bolivara za dolar, navodi Frans pres. 

Venecuela poseduje najveće naftne rezerve na svetu, i praktično je davala benzin besplatno na pumpama u poslednjih nekoliko godina. 

Latinomaerička država je, međutim, pretrpela tešku krizu zbog globalnog pada cena nafte od sredine 2014. godine. 

Najnoviji potez bi, kako ocenjuje francuska agencija, mogao dovesti do izbijanja protesta u zemlji koja se bori sa rastućom inflacijom i manjkom osnovne robe, kao što su jestivo ulje i toalet papir. 

Slično podizanje cena benzina u 1989. godini rezultiralo je smrtonosnim protestima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )