FOTO: null

Venecijanska komisija uznemirena je činjenicom da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. Septrembra 2016. godine kojom je obustavljen referendum u Republici Srpskoj, Vlasti RS ipak nameravaju da organizuju referendum.

Iz Venecijanske komisije, kako prenosi BHRT, poručuju da je "Ustavni sud utvrdio da je Dan Republike Srpske neustavan kao diskriminirajući nad nesrpskim stanovnicima, a svrha referenduma je da se dovedu u pitanje ovlaštenja tog suda, što nije prihvatljivo”.

- U državi gde je na snazi vladavina prava Presude Ustavnog suda se provode i nisu nikakve teme za glasanje, bilo u parlamentima bilo u narodu - stav je Venecijanske komisije.

Iz Venecijanske komisije je poručeno da je nakon odluke Ustavnog suda jedina moguća legitimna reakcija vlasti u RS, u državi koja je članica Saveta Evrope, odustajanje od referenduma, prenosi BHRT.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Veća Evrope, međunarodne asocijacije koje čini ukupno 47 evropskih i susednih zemalja. To telo bavi se ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i uopšte delovanjem demokratskih ustanova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )