FOTO: null

Poslednjih dana, zbog velikog prisustva smoga i magle u Bijeljini, građani su izlaske iz kuća sveli na minimum. Oni ne kriju ogorčenje zbog ovakve situacije i kažu da grad mora učiniti nešto da se zagađenje svede na minimum.

Protekla dva mjeseca gradska uprava nije imala čak ni ugovor s ovlaštenim Institutom, koji bi pratio zagađujuće paramtre u vazduhu.

Zbog nekvalitetnog uglja koji se koristi u bijeljinskim kotlovnicama i velike frenkvencije saobraćaja u užem centru, građani sve češće izbjegavaju boravak na otvorenom. Međutim, najviše trpe osjetljive kategorije i lica koja imaju probleme s organima za disanje.

"Zagađeno je veoma, loži se svašta što ne treba, ne možemo podnijeti mi stariji ljudi, a po djecu je to najcrnje i to bi se trebalo što prije preduzeti neke mjere, svako veče ne može se disati, ne može se prozor otvoriti", kaže za portal InfoBijeljina naš sugrađanin Stevo. 

U Ekološkom udruženju "Eko-put" kažu da zagađanje iz koltovnica dolazi do izražaja posebno u jutarnjim i večernjim satima. A kada se taj smog pomiješa s izduvnim gasovima iz automobila, onda situacija postaje nesnošljiva.

Krajem septembra istekao je ugovor o mjerenju aerozagađenja na području grada sa Tehničkim institutom iz Bijeljine, kažu u Ekološkoj inspekciji. Međutim, u toku je tender na kojem će biti izrabrana nova ustanova, koja će obavljati ove poslove. Za sada mjerne stanice konrolišu inspektori.

"Jeste povećana koncentracija sumpor dioksida, mjereni su i drugi parametri koji određuju kvalitet zagađenosti vazduha, sumpor dioksid je povećan usled poznatih izvora zagađenja kao što su kotlovnice, gradska toplana, naravno saobraćaj i ostalo", rekla nam je Biljana Matković, gradski ekološki inspektor.

Slična situacija bila je i prethodnih godina  kada je vršeno mjerenje zagađujućih čestica, pa je izdvajanje sredstava u te svrhe od male koristi. Međutim, ulaganje u alternativne izvore energije-toplifikaciju i gasifikaciju, o kojima se u Bijeljini priča godinama, dalo bi mnogo bolje rezultate. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )