FOTO: pixabay

Izgleda da ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti istražen što dokazuje i nedavno otkriće njemačkih naučnika

Njemački naučnici sa Univerziteta Duizburg–Esen pronašli su u ljudskom tijelu do sada nepoznatu mrežu malih krvnih sudova, koja se nalazi u kostima i doprinosi brzom i efikasnom širenju krvi i imunih ćelija po cijelom tijelu.

“Zaista smo bili iznenađeni kada smo pronašli novu anatomsku strukturu koja se ne nalazi u ni jednom udžbeniku iz 21. vijeka”, rekao je vođa istraživanja prof. Matijas Gucer.

Naučnicima je već poznato da se u kostima nalazi krvni sistem koji omogućava krvnim i imunim ćelijama i koje nastaju u koštanoj srži da brzo migriraju u glavni sistem cirkulacije, ali u ovom istraživanju naučnici su to uspjeli da vide po prvi put.

Naučnici su u eksperimentu koristili hemijsku supstancu zvanu etil cinamat na kostima glodara kako bi ih učinili transparentnim, a zatim su, koristeći svjetlosnu fluorescenciju i rendgensku mikroskopiju, uspjeli da detektuju nekoliko stotina kapilara koje su nazvali transkortikalnim krvnim sudovima.

Cjevanica miša može da sadrži više od hiljadu takvih krvnih sudova, a kroz njih prolazi više od 80 odsto arterijske i 59 odsto venske krvi, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature.

Istraživači su sproveli sličan eksperiment na čovjeku, a profesor Gucer je bio dobrovoljac. Naučnici su tom prilikom otkrili da u ljudskoj cjevanici postoji sličan sistem sa debljim krvnim sudovima, iako su, prema riječima istraživača, potrebni dalji eksperimenti kako bi se odredila njihova tačna funkcija.

Mnogima se čini neobično što ovi krvni sudovi nisu ranije otkriveni, ali to nije bilo moguće jer tehnologija nije bila napredna kao danas. Tim naučnika će i dalje proučavati koju ulogu imaju krvni sudovi u tijelu, kao i da li su povezani s bolestima kao što su osteoporoza, artritis ili tumor kostiju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )