FOTO: RTV BN

Kilometarske kolone, ogromne gužve, čekanje satima. Glad, žeđ, nepostojanje mokrog čvora, neispavanost, nervoza. Briga za robu, naročito onu koja ne može dugo stajati u kamionima.

Ovo su samo neki od problema sa kojima se svakodnevno prevoznici susreću kada dođu pred vrata Evropske unije.
 
Na graničnom prelazu u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice čekanja se mjere satima.



Prevoznici sa kojima smo razgovarali kažu da ne vide izlaz iz situacije u kojoj se nalaze sve dok kako kažu država ne stane iza njih.

Ponavljaju, zakazao je sistem i to onaj državni, preciznije Savjeta ministara BiH i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

 
Hrvatska se od 1. januara nalazi u šengenskom prostoru i s tim u vezi prevoznici su podvrgnuti  znatno rigoroznijim, detaljnijim i preciznijim kontrolama i pregledima, kako papira, robe, unutrašnjosti kabina...

Iz Udruženja drumskih prevoznika Republike Srpske kažu da je prosjek čekanja na granicama između 14,5 sati do 22 sata.

 
Ovako zadržavanje, kako navode  u prosjeku vozač godišnje izgubi 206 sati na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine što dovodi do konačnog rezultata gubljenja jedne plate za vozača. 

Očigledno je da nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i nisu prioritet prevoznici i roba koja se izvozi, što u Hrvatskoj koriste i na određeni način kažnjavaju izvoznike, držeći im robu predugo na granici, nakon čega ona često bude neupotrebljiva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )