FOTO: null

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista. U pravoslavnim hramovima od jutros se služe molitve - Carski časi. Kako je ovo najtužniji dan u godini, umjesto zvonima, vjernici se drvenim klepetalima pozivaju na molit

Prema tradiciji, na Veliki petak počinju šarati vaskršnja jaja. Na gradskoj tržnici u Bijeljini bogata ponuda. Svježa ili našarana.Od kokošijih do nojevih jaja. Od 1 KM do 20 eura. Kupuje se sve. Trgovci su imali pune ruke posla.

U svim  pravoslavnim  hramovima danas se služe molitve. Na veliki petak, farbaju se vaskršnja jaja koja simbolizuju početak, novi život, Vаskrsеnje. Nekada su jaja šarana voskom i obavezno bojila u crvenu boju. Danas domaćice  koriste različite tehnike  i mnogo mašte.Večeras u svim hramovima biće  služena molitva.  Čita se statija sa iznošenjem plaštanice, ophodom oko hrama i polaganjem plaštanice – platna koje simbolizuje stradalog Hrista.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )